Зорница Русинова: Темпът на увеличаване на безработицата е нараснал само с 0,3%

Зорница Русинова Снимка: btvnovinite.bg

Мобилизирахме средства през оперативна програма, оттам ще осигурим по 1000 лева допълнителни за медиците. До края на седмицата се надяваме да бъдат преведени. Тези пари не натоварват бюджета, а минимум 14 хил. души ще бъдат възнаградени по тази линия. Това включва и немедицински лица.

Това заяви в ефира на NOVA зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

За общините са отпуснати 20 млн. лева по програмата Домашен патронаж, която е насочена за самотно живеещите възрастните. Всяка община, която има такъв проект, може да анексира и да получи допълнителни средства.

Темата за безработица е тема още от първия ден на извънредното положение. След социалната следва икономическа криза. Трябваше да направим промени в Кодекса на труда, за да някои хора да работят дистанционно от вкъщи.

Другият пакет от мерки е насочен към бизнеса. Засега темпът на нарастване на безработицата от 20 февруари към март е нараснал само с 0,3%.

„Следващият пакет от мерки е търсене на резерви в европейските фондове. България има уверение то Европейската комисия, че ще има достатъчно гъвкавост за преразпределяне на на ресурсите. Този пакет ще е насочен към по-широк кръг от фирми, които да не допускат безработицата“, обясни Русинова.

По думите ѝ поемането на 60% от заплатата на служителите в затруднени компании в дадени отрасли не е универсалното средство, което може да е панацея. Тъй като в този диапазон не влиза промишлеността, Русинова заяви, че правителството търси и обсъжда варианти как да бъде разширен обсега на икономически сектори, които ще могат да получат подобно финансово облекчение.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.