Сърбия въведе масови тестове за коронавирус

Предраг Кон

Сърбия прилага по-настъпателна тактика за борба с коронавируса, като въвежда масови тестове и увеличаване на болничните капацитети за лечението му, съобщи днес водещият епидемиолог Предраг Кон, цитиран от ДПА и БТА.

Всеки, който е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде тестван, вместо както досега, само тези, които имат симптоми, каза Кон за държавната телевизия РТС.

Сърбия се опитва да засили мерките и да забави разпространението на епидемията, добави той, като обясни, че тестовете ще обхващат и тези, които са в регистрирана самоизолация – около 10 000 души.

Друг елемент на по-агресивния подход към коронавируса е да се идентифицират колкото може повече носители на вируса и да се настанят в специални болници. За тази цел са приспособени за приемане на болни помещенията на Белградския панаир с капацитет около 3000 легла.

Подобни болнични капацитети се подготвят и в спортни зали и хотели в страната за тези, които вече са заразени, но още нямат силно изразени симптоми. Сериозно болните пациенти ще бъдат хоспитализирани в клиниките с възможности за интензивно лечение и наличие на респиратори

Правителството прие новия подход, след като през уикенда получи помощ от Китай, включващ тестове и екип от медицински експерти, които са работили в китайската провинция Хубей.

В Сърбия от една седмица е в сила повсеместен полицейски час. От неделя той е изместен с 3 часа по-рано и сега важи за периода от 17 до 5 часа всеки ден.

На хората на възраст над 65 години в градовете и над 70 години в селата е разрешено да напускат домовете си само в неделя за три часа, започвайки от 4 часа сутринта, за да пазаруват в определени магазини, отворени специално за тях.

До тази сутрин в Сърбия са потвърдени 249 случая на заразени с коронавирус, включително трима, които починаха.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.