Два нови случая на коронавирус у нас (допълнена)

Проф. Венцислав Мутафчийски

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 220.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още два нови случая на инфектирани с COVID-19 в България. Положителните проби са на лица от Пловдив.

„Мъж на 35 години и жена на 60 години са приети в УМБАЛ „Георги Странски”със симптоматика”, посочи Мутафчийски.

Началникът на Оперативния щаб обясни, че коронавирусът притежава удивителна устойчивост. „Това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дезинфекция на ръцете и дистанция, другата част е почистване на повърхностите”, допълни той.

От брифинга стана ясно, че Българската банка за развитие е дарила 492 000 лв. на лечебни заведения в страната. „Българска банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. На повечето места са осигурени респиратори и тестове. За ВМА – автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с кит-ове. За Ловеч – 3 мобилни респиратора. Мобилни апарати за механична вентилация в МБАЛ „Света Петка” във Видин и във Враца”, посочи проф. Мутафчийски.

Италия вече доближава Китай по брой заразени, в Испания са 42 000, Германия 32 000, САЩ 54 000, Франция 22 000, добави Мутафчийски.

Има две тревожни новини. След освобождаването на круизния кораб, след 17 дни от освобождаването му се намира още коронавирус на борда, това показва удивителна устойчивост на вируса. Това налага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дистанция, да има дезинфекция на ръцете, дезинфекция на повърхностите, като начин за предпазване, добави Мутафчийски.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.