Нови 33 случая на COVID-19 у нас, общо вече са 276 (допълнена)

Генерал Венцислав Мутафчийски

Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST.

33 са случаите за последните 24 часа, 276 са положителните проби (общо), каза още професор Мутафчийски.

7473 легла са подготвени в болниците, 1137 от тях са в София, над 1000 са интензивните легла с респиратори, поясни професорът.

Новите области със заразени са Кърджали и Хасково, в Бургас са установени инфекции при 22-годишна жена и две деца на 3 и 8 години, предаде БНР.

В Пловдив има 4 случая – двама мъже и две жени над 50-годишна възраст, в Кюстендил – 57-годишен мъж.

Няма нови интубирани случаи, каза д-р Мутафчийски.

Обмисля се идеята, ако в едно семейство има заразен, цялото семейство да бъде поставено под карантина.

„Те ще престояват в домашна карантина и когато навършат 21 дена тогава ще бъде направен повторен тест. Излекуваните дали два отрицателни теста си остават в къщи с 30 дни болничен“, посочи Мутафчийски.

Председателят на щаба коментира, че съвсем скоро ще започнат да се тестват 1000 души, сред които военнослужещи, полицаи, шофьори на автобуси в градския транспорт.

„В края на епидемията може да се направи такова изследване, за да се види какъв имунитет е изградила нацията, за да се преценят мерките за отхлабване, но това е в далечна перспектива“, заяви той и подчерта, че тези тестове ще покажат броя на преболедувалите го, а не дали някой е болен.

6454 теста са направени досега, като не всички са първични, каза професор Мутафчийски и посочи, че от три дни заболяваемостта нараства с 10-14 % дневно.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.