Михаил Миков: В Конституцията никъде не е казано гласуването да е присъствено

Михаил Миков
Михаил Миков
Спешно трябва да се намери решение за дистанционно гласуване като изход от създалата се ситуация

„В Конституцията никъде не е казано присъствено, казано е народният представител гласува лично и явно“. Това каза пред БНР председателят на 42-рото Народно събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков.

Той изрази учудване, че не се обсъжда дистанционно провеждане на заседания и гласуване.

„Ако приемем, че Народното събрание е в основата на демокрацията в България, то неговото функциониране трябва да бъде осъществено на всяка цена, още повече при извънредно заседание“, категоричен беше Миков.

Според него най-важно е бързо да се направят промени в Правилника на Народното събрание, защото нефункционирането на парламента може да разстрои цялостната организация на обществото:

„Нашето общество е организирано върху постоянно действащ парламент“, затова депутатите един път ще трябва да отидат в пленарната зала и да гласуват тези промени.

В предаването „Нещо повече“ Миков посочи, че отговорностите тежат върху председателя на НС, който е конституционна фигура:

„Особено тежко му е на председателя на Народното събрание, защото носи отговорност за организацията и функционирането на парламента“, каза той.

Според него досега вече е трябвало парламентът да обсъди две възможности, с оглед на кризисната ситуация – или НС да заседава на всяка цена, включително със заразени и болни хора, „за да изпълнят депутатите висшата си конституционна функция, другото е да разтурим държавата“. Той категорично подчерта, че спешно трябва да се намери решение за дистанционно гласуване, защото това е единственият изход от създалата се ситуация.

Миков призова народните представители да осъзнаят, че нефункционирането на парламента създава много голям допълнителен риск пред страната и пред живота на обикновените граждани.

1 Коментар

  1. съгласен съм с Миков а Корнелка Корнелка какви ги бърбори правната комисия била виновна нали и тя е завършила право

Коментарите са ограничени.