Проучване: Скоростта на разпространение на Covid-19 в България намалява

От 14 март до 1 април скоростта на разпространение на Covid-19 в България намалява стабилно. Това се твърди в  проучване на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувано в уебсайта на центъра, съобщи БНТ.

За целите на изследването е използван метод за изчисление на времето на удвояване на случаите. На 14 март времето на удвояване на случаите с установен Covid-19 в страната е 1,5 дни, а към 1 април то е 9,2 дни.


Ако времето на удвояване се задържи на нивото от 1 април е вероятно случаите да са двойно повече спрямо 1 април след 9,2 дни. Ако скоростта на разпространение се забави допълнително, случаите ще се удвоят по-бавно, подчертават авторите на проучването. Те уточняват, че целта на модела е да даде относителна представа за процесите, като от нито един модел не може да се очаква изцяло да опише или предвиди развитието на една епидемия.

Много държави започват епидемията със стойности около 2 и във връзка с разширено прилагане на различни типове мерки с времето успяват да увеличат времето на удвояване, според анализите на London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Редица европейски държави вече успяват постепенно да увеличат времето на удвояване. Хонг Конг и Китай също започват с време на удвояване около 2, но успешно удължават това време до над 15 дни след налагане на мерките там. Мерките във всяка държава включват различни комбинации от социално дистанциране, ограничения в пътуването от/до държавите и активно проследяване и поставяне на контактни лица под карантина.