Борисов: Ще облекчим мерките, когато три дни поред има намаляване на болните

Снимка: МС

Когато три дни поред има намаляване на болните от коронавирус, тогава ще бъдат облекчени наложените мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на Медицинския експертен съвет в Министерски съвет, цитиран от Дир.бг.

„Вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че удължаваме извънредното положение, защото съм бил болен и съм искал да се скрие. Идиоти абсолютни! Дай боже, три дни да имаме намаляване на болните, рязко ще издърпаме мерките назад. Но единственото доказано, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. И по тази точка няма никаква точка с професорското тяло и неговия дух“, заяви Борисов.

Той уточни, че досега два пъти са му правили тест от началото на кризата.

Борисов бе категоричен, че в момента колкото и да губи икономиката и колкото да не им се седи на хората вкъщи, тези дни са критични.

„Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става. Да се мобилизираме сега, а когато минат 3 седмици и минем платото, ще отидем на тези по-леки мерки. Но ние все още нямаме този пик, като в другите държави, болниците да връщат болни и да няма как да ги поемат“, допълни премиерът.

Борисов уточни, че по отношение на тестовете има пълно единодушие между членовете на Медицинския съвет и Националния оперативен щаб.

Експертите приемат, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи.

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това – инстинктът за самосъхранение им се обади, коментира премиерът.

Премиерът призова инфекциониста доц. Атанас Мангъров да спре да говори за облекчаване на мерките.

„Да пуснем младите напред означава да кажем – тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което искат да чуят хората. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора, като си професор“, обърна се към Мангъров министър-председателят.


Очаквайте подробности!