Радев: Мизерията не е спасение от вируса (цялото изявление)

Румен Радев Кадър: БНТ

„Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза“.

Това каза в обръщение президентът Румен Радев.

Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса. Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас, каза още президентът в обръщението си.

По-долу четете цялото изявление:

Скъпи сънародници,

Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага неговото удължаване до 13-ти май. Решение ще вземат народните представители.

Без съмнение, пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.

Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат  сплотени и иновативни в тези условия. Които могат да се адаптират и да развият социално-икономическа дейност в кризи, подобни на сегашната.

Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни.

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни.

–        Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес – малкия и средния, а формулата 60/40  е на практика неприложима.

–        Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната.

–        Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот.

Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв, преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност. Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи.

Необходим е гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия.

В тези условия е критично важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт.

Скъпи сънародници,

Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни. Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на принципно нова основа.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувство за солидарност.

Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще.

Благодаря ви за вниманието!

18 Comments

 1. ЖАЛКО, РАДЕВ, И ВИСОКОПЛАТЕНИТЕ ВИ СЪВЕТНИЦИ(с парите на данъкоплатците) НЕ МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ. КАК ПОНЕ ЕДИН ОТ ТЯХ – все големи специалисти, но със склерозирали червени и ДС мозъци- не Ви посъветва, че по-добре да мълчите, отколкото непрекъснато да демонстрирате мозъчната си и човешка нищета. Или може би им запорирахте заплатите в полза на лекарите и полицаите на първа огнева линия, или пък Вие самият дадохте пример за благотворителност, предоставяйки заплатата си и тази на благоверната ви – съветничка във войната с вируса? А, дано!

 2. Това Нищожество Радев, нали искаше Лекарите да говорят?! Той лекар ли стана?! С този див и безочен популизъм, Радев би ли отговарял за бъдещите жертви?!…Това Нищожество иска да провали всичките ни усилия, до момента! В цял свят хвалят държавите, които взеха навременни мерки, само той – негодника иска да ни саботира! Яд го е, че се справяме, яд го е, че на него никой вече не му обръща внимание, вкл. и платените му социолози. Радев мрази България! Пфу!

 3. Първата част на речта писана от г-жа Нинова , а втората от г-н Александър Маринов,но далеч от настоящето с командно – административна лексика.Нищо обединяващо за народа ни,човека,така го разбрах,“не знам какво искам,но от сърце го искам“.

 4. Радев, как не те е срам да цензурираш журналистите, като всеки път бягаш от въпросите им?!? Ами тогава викай само оператори! Поне ще спестиш времето на журналистите!

 5. Тоа ко каза?!! …Една карантина от 360 дена му трябва и да заабравим за това недоразумение на природата.!!

 6. Чудя се , защо въобще го четете и слушате? За мен този човек не съществува , а червените бабички са влюбени във всички униформени и си мечтаят за младост. Нищо , че е аморален и нагъл, заряза жената , децата и с ортака в парламента делят една кобила.Той ме обижда , аз защо да мъчлча…. А те, бабите ,Те го желаят ,, и тук затова го защитават , в сънищата им е….

 7. РУМЕНРАДЕВ ВИРУСЪТ ПАК СИ ПОКАЗА ЗЛОБАТА И ПРОКЛЕТИЯТА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ОЗАПТЕН В СПЕЦИАЛНА ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ ПСИХИАТРИЧНА КЛИНИКА!

 8. Цеци и Ка,много бързате да харесате,това което ще каже президента.На принципа-каквото и да е пак ще го харесам!Досега няма НИТО едно адекватно изявление(за съжаление),а аз не искам да е толкова объркан.Не съм го избирал,но все пак е президент на държавата ми.21 век е и да се проявява носталгия по соца е меко казано лудост.Ето сега в тази криза имате възможност да поживеете,като едно време.Така беше,че и по-зле.Стойте си в къщи и харесвайте президента,но мислете!

  • Олеле, било ТАКА, че И ПО ЗЛЕ…Драги, на колко години си, че пишеш с такъв апломб за времето ПРЕДИ 30год? Защото аз съм живяла половината си живот по онова време, лошото! Не, че не е имало лоши неща (такива има при всеки режим по света), ама толкова лошо като сега НЕ Е БИЛО.

   • Ако питате някой клошар сега сигурно и той ще ви каже че тогава му е било по-добре – осигурено жилище и някаква си работа от държавата. За радост болшинството хора не са с манталитета на клошар.

  • Достатъчно, че и повече от достатъчно гледаме сини изроди (който гледа, аз не съм сред тях). Но Президента ще гледам, защото зажаднях за култура, не искам чалга и чалгари!

 9. Този пак ли ще хаби телевизионно време

  • Направо да предостъпи времето си на Бойко, който толкова сладкодумно ни говори глупости.

Коментарите са ограничени.