Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините

Бойко Борисов и Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Ако има политическо състезание у нас по нищонеказване, изявлението на президента Румен Радев от днес, петък, със сигурност ще бъде сред номинираните.

Не зная как от тези безконечни брифинги на ген. Мутафчийски не му излязоха мазоли на езика, нито пък защо беше това представяне на доклада на медицинския съвет днес, но по-подробни, всекидневни и донякъде вече излишни публични изяви на всички, свързани с борбата против коронавируса, честно казано не помня. А аз помня доста и от много време.

Забележете – само днес и само до обяд имаше брифинг на НОЩ, после Борисов с медицинския съвет и в 12 часа – изявление на президента. А заседанието на парламента е от 14 часа и ще има още преки включвания.

Всеки ден има подробна справка за новозаразени, излекувани, починали /уви/, разбивка по болници и области, по възраст и пол и т.н., и т.н.

Вече знаем и по колко безработни се регистрират на ден с демографски разрез, кога е бил пикът, какви мерки се вземат, колко фирми от какви облекчения се ползват. Имаме изследвания на БСК, на Маркет линкс, на Галъп, заливат ни мнения за ефекта от мерките както на работодатели, така и на синдикати, както на икономически анализатори, така и на обикновени граждани.

И изведнъж президентът заявява, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение. Ефектът в икономиката тепърва ще се отчита, медицинският ефект се докладва всеки ден. Може би брифингите, предавани директно, трябва да станат още повече – по 4 или 5 дневно?

От тези публични изяви в рамките на часове на премиера и президента, Радев определено губи и някой трябва да му го каже.

Чисто журналистически от брифинга на Борисов могат да се извадят поне 2-3 новини, докато при Радев можете само да си смучете пръстите.

На брифингите в МС има въпроси, в президентството – само изявления. По-скоро констатации на общоизвестни факти, изказани публично от държавния глава.

Искате примери? Ето ви само „парче“ от изявлението на Радев:

„Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни“. /Нима не се вземат така и кои данни не са достоверни и всеобхватни/?

„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза“./Обратното ли е за предпочитане – повече заболели и по-малка икономическа криза?!/

„Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа“./Нееднократно повтаряно с конкретни данни и всички го знаят и така е в цяа Европа и в САЩ/

„Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса“. /Е, то и богатството в далеч по-развити държави в Европа не е спасение от вируса, напротив…/

И така нататък и така нататък до края на изявлението.

Но виж – въпросът, който вчера се дискутираше най-много в обществото – за замразяване на депутатските заплати и за намаляването на субсидията – беше умело подминат. Може би защото в БСП гузно си мълчат по темата, докато ГЕРБ вече си дари по 1/3 от заплатата, предложиха заплатите да се замразят на нивото от края на миналата година и без субсидия до края на извънредното положение, а кабинетът ще заделя половината от възнагражденията си?

Като слушам изявленията на депутати от различни парламентарни групи – отново позициите на Радев и на БСП ще останат в изолация, както неведнъж вече се е случвало.

Не знам кой е внушил на президента, че основното му конституционно задължение е да раздава общи съвети със самочувствието на истина от последна инстанция. Но не ме напуска усещането, че Радев отчаяно се опитва да се впише в общия поток от информация за изяви на правителството и лично на Борисов, които му носят сериозни дивиденти, макар и ситуационни от гледна точка на социологията.

Държавата може да не се управлява като фирма, въпреки че е спорно и понякога се управлява точно така, но със сигурност не се управлява като армейско подразделение.

Евгени Петров – Гендо

 

26 Comments

 1. Интересно ми е как член на Димитровския младежки комунистически съюз , става критик на социалистите. Не че имам нещо против . Просто ми е любопитно .

 2. До вчера и аз смятах, че ще се опитат да превърнат успехът за здравето от наложените мерки в дефект.Знаят, че сега много хора остават без работа и без доходи и се опитват да ги спечелят на своя страна с фалшива загриженост и дезинформация. Затова ще пищят колко е зле икономиката без да предлагат работещи решения и ще обясняват как трябва да се помогне на хората, но нямат да заделят и стотинка от заплатата си.Както каза президента Румен Радев с драматичен тон:“Ако има проблеми, то те трябва да бъдат решени правилно.“Но след призива да не се спазват мерките мисля, че става дума за откровен саботаж и провокация.Залог в тяхната борба за власт стана здравето на хората.Колкото и да им плащат някои бизнесмени за борба срещу извънредните мерки/да ме прости Господ, ако ги обвинявам неоснователно, но сегашният елит на БСП не прави нищо без пари/ би трябвало собствената им съвест да ги спре. Инстинктът за политическо оцеляване също би трябвало да им подскаже, че всеки здравомислещ човек ще се отврати от техния цинизъм.Дори и да е останал без работа, той все пак получава пари от борсата.И животът му все още е по-ценен от парите.

 3. Искам да напиша нещо,но нямам сили….Радев,Радев,защо Радев…Президент,държавен глава,обиденител на нацията,стига си говорил глупости,нямаш ли интернет за да видиш какво става по света.Замълчете с Ни ова дкато отмине бурята,запушете си устите,покрийте се някъде дълбоко,оставете на хората да работят спокойно и да си свършат работата колкото се може по добре.Пострекатели и предатели на българския род.

  • Не е лошо да последваш собственият си съвет, наведи се по-нисичко и остави хората да извоюват свободата си, после можеш да се изправиш и
   да продължиш животеца си

 4. Мда-а-а-а-а, в момента един на Дондуков 2 плаче в полата на благоверната си, но се секне в пердето, щото ако се изсекне в полата ѝ, може да изяде един зад врата!

 5. Чета и се смея с глас какви зомбирани и малоумни,но явно на хранилката хора коментират президента Радев.Това ,че в момента не осъзвавате истината за некадърното управление на страната ни,ще се отрази на поколенията ни.И те ще ни съдят!

 6. Като е толкова грижовен за Българите този идиот Радев защо не си намали заплатата от началото на кризата ми той и Десислава си ги взимат.Ако някой е гласувал за президент кой и дава на нея заплата ние хората той с 12 хил а тя със 7хил или не им стигат да вържат двата края защото се хранят на нашият гръб

 7. А ако докопат властта ще стане още по страшно. Помни 1997г. , когато икономиката на света беше във възход, а ние в национална катастрофа, подобно на Куба и Венецуела.

 8. Много точно, ха да ги забравят хората, но ;неее, те пак си искат псувнята!

 9. Комунистите винаги са действали така – пир на гърба на нещастието на хората! Пир по време на чума За тях докопването до властта е по-важно от живота!

 10. Неандерталец е Радев. Импиичмънта ще му , осигурен още след спирането на пандемията. Вервайте ми!

  • никой няма право да се мери с БОЙКО,ЗАЩОТО РАБОТИ ДЕНОНОЩНО И НЕГОВАТА ПОПУЛЯРНОСТ В СВЕТА МУ ПОМАГА,Т.Е. ПОЛЗВА СЕ С ДОВЕРИЕ. нЕ ГЛЕДАЙТЕ ЗАПЛАТАТА МУ ,ЗАСЛУЖИЛ СИ Е ДЕСЕТОКРАТНО,БОКЛУК СИ И ИДИОТ

 11. Слушам и гледан Народно събрание и изявлението на Радев и ме осени , просветна , защо , аджеба, така се държи БСП. Те си постилат за след извънредното положение, кризата.Подлостта е в следното: Мерките , които налага правителството са правилни , навременни и адекватни , до тук дават резултат , плавно се качва бройката на заразените , което е и целта, защото ако се заразяват по 300 на ден , започва масов мор, докторите ще трябва да избират , кой да живее и кой да умре. Така бавно се снабдяват с необходимите предпазни материали и лекарства , по възможност на повече хора да се помогне максимално.БСП знаят , че Борисов е благороден , отговорен и работохолик и почтен и добър човек , за живота им той ще се погрижи и са спокойни , че е той начело и няма да се откаже от извънредното положение , защото това ще е смърт.И , сега , след изброеното , къде могат да си направят реклама –за неминуемият спад , криза в икономиката, която ще е световна , но баба Пена на село и селския овчерин не значт това. Те живеят ден за ден и обичт своята партия , защото им повтаря да дадем от общото , и да е без пари.И Нинова и сие нагло и безочливо работят срещу мерките и за оставането си в политиката, като повтарят , че трябва да се махне това ограничение , като знае , че няма да се случи, а ако се случи , о тогава ще настане мор и ,,,пак на бял кон– Борисов е слаб , Борисов ни умори…Е това е замисъла на БСП Че ще има икономически срив , да , че ще сме пак на изходно положение , от нас това не зависи Цял свят ще е зле, с кой ще търгуваме бе , Радеееев ской , като всички ще са в рецесия, какви ги плещиш..Пир по време на чума!Толкова подъл , грозен и отвратителен план , само да са на власт , а че разколебават хората да се пазят…Както винаги , хората – кучета ги яли.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.