Германските влакове още по-точни през пандемията

Снимка: pixabay.com

Липсата на пътници заради строгите изисквания за социална дистанция в Германия води до по-голяма точност на движението на влаковете, съобщава държавната железопътна компания, цитирана от ДПА и БТА.

Дойче бан (Deutsche Bahn) уточни, че 82,4 процента от всички влакове на дълги разстояния са пристигали по разписание през март.

Това е с 4,1 процентни пункта повече, отколкото през март предходната година и с 3,1 процентни пункта, отколкото през февруари.

Основната причина за закъсненията – пътниците, които се качват и слизат – вече липсва, тъй като броят на хората, които пътуват, рязко е намалял заради пандемията от коронавирус.

Честотата на влаковете също доста е намаляла – към началото на април около три четвърти от влаковете на дълги разстояния пътуват, каза говорител.

Един влак се смята за закъснял, ако пристигне с шест или повече минути по-късно, отколкото по разписание.

Целта на Дойче бан за тази година е 78 процента от влаковете да пристигат навреме. Миналата година компанията за малко не успя да постигне целта от 76,5 процента, която си бе поставила, но точността й значително се подобри през януари, когато около 84,3 процента от влаковете пристигаха навреме. През февруари няколко лоши дни свалиха равнището на точност до малко под 80 процента.