Нинова: Внесохме в НС алтернативни мерки за засегнатите хора

Корнелия Нинова Снимка: Пресцентър на БСП

Внесохме в НС алтернативни мерки за засегнатите хора. 

Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. И още:

Не подкрепихме актуализацията на бюджета на първо четене. Тази актуализация не решава проблемите, които стоят пред обществото, а ги задълбочава. Управляващите нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излязат от нея.

Бюджетът не помага на засегнатите от кризата хора. Обърнах внимание на мярката „60/40“и припомних, че работодателите вчера изпратиха становище и сега готвят поправка. “60/40“ не работи, а с мерките си управляващите призовават хората да теглят кредити, но тези кредити трябва да се връщат.

Управляващите нямат план. В актуализацията на бюджета няма включено нито едно евро от одобрените от Европейския съюз помощи за България. Тези средства ги няма заложени изобщо – те ще дойдат и ще бъдат някакъв излишък, който ще се харчи непрозрачно и еднолично.

Предлагаме политиката да бъде към отделния човек. Съкратените ще имат някакъв доход от НОИ. Хората с платен отпуск – също ще имат доход. Тези, които обаче са в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се – няма да имат. Предлагаме държавата да осигури за тях, за периода на извънредното положение, по една минимална заплата с осигуровките- 725 лева.

Такава практика се наблюдава в Германия, Франция, Испания и за тази мярка ще бъдат необходими 912 милиона лева. Помощи са необходими и за замеделските производители: Ние имаме земя и хора, с които можем да си осигурим прехранването. Затова предлагаме 30 милиона целева субсидия – за производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко.

Третото ни предложение е насочено към ресторантите и малките заведения, които най-много са пострадали. За ресторантите – те искат освобождаване от тротоарно право, такса смет, освобождаване от ДДС върху храните, които са били купени и са изхвърлени, защото заведенията са били затворени.

Всичко, което от БСП предлагаме, е в резултат на десетки срещи и разговори със засегнатите и ние го предлагаме от тяхно име. Ако бъдат освободени от тези плащания, бюджетите на общините ще пострадат, затова от левицата предлагаме и трансфер в размер от 10 % от сегашната субсидия към общините – около 400 милиона лева.

Всичко ще струва милиард и половина. Откъде да бъдат взети тези пари? Към момента почти 2 милиарда и половина са предвидени за бронирани машини и за кораби. Предлагаме да се замразят тези проекти и да се пренасочат към човека с кредити и без доход. Те обещаха да замразят военните разходи, но това не се случи.

Тези мерки, които изброих, внесохме снощи в парламента.

Медицински България се справя добре с кризата, но управленски – не. Хаотични решения, без ясна цел, без конкретни помощи за хората. С промени в позициите. Това е стилът на премиера вече 10 години. Продължават да действат на принципа „проба-грешка“. А хората имат нужда от предвидимост и спокойствие. В момента на решението за извънредното положение, което от БСП подкрепихме, имаше споразумение – когато наближи изтичането на срока, правителството да дойде и да каже какво е направено, какво е състоянието на хазната, за да седнат всички отново заедно и да решат какви мерки да бъдат предприети и кое е добро за България.

Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше добре да дойде премиерът. Нищо от това не се изпълни от управляващите. Нито една от разумните наши мерки не приеха.

Твърдението, че хазната е празна, е на г-н Борисов. На 18 март той заяви , че бюджетът е на дефицит от 3.5 млрд лв. Ние поискахме отчет защо това е така и къде отидоха 5 милиарда лева за три седмици. Ние не сме искали да спре извънредното положение, а предложихме в парламента то да се удължи до 30 април. Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най -тежко засегната, удължи извънредното положение до 15 април.

Испания и Германия – съответно до 25-ти и 19-ти април. Нека удължим извънредното положение у нас с по -малко, а когато изтече срокът, да дойдат и да отчетат ситуацията. На 3 април, да го продължиш до 13 май, това са почти 45 дни.Това е абсолютно неразумно и стресиращо за хората и икономиката. От началото още твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Разпускането на парламента е посегателство върху парламентарната република. Пожелавам на болните си колеги скорошно оздравяване.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.