Мутафчийски: Пикът на коронавируса у нас ще е около Великден вероятно (допълнена)

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: МС

Общо 541 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това съобщи на редовния брифинг началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

За последните 24 часа новите потвърдени случаи са 19, от които 6 са настанени в болница. В София са 15 новите случая, по един има в Благоевград, Стара Загора, Хасково и Смолян.

Общият брой на лежащите в болница са 210, от които 22 са в интензивно отделение.

Трима души са починали в последните 24 часа, като и тримата са били с придружаващи заболявания. Починалите вследствие на коронавирус в България са 21, средната възраст е 65 години.

Заразените медици са 30, от които 17 лекари, 8 медицински сестри и 5-ма души друг медицински персонал. От тях 22 са заразени по време на работа. Средната възраст на заразените медици е 51.5 години.

Около 2200 души на милион население се тестват към момента в страната, каза проф.Мутафчийски. За сравнение с другите държави ние сме по средата, уточни той. Вчера са изследвани 252 души. За София са налични 11 400 теста. От вчера вече работи и лабораторията в Плевен.

Най-вероятно пикът на епидемията у нас ще бъде около Великден, посочи проф. Мутафчийски като се позова на математическите модели на учените от БАН.

Мислим за мерки и след пика на болестта, но не правим гръмки изказвания, допълни той.

На въпрос дали се очаква втора вълна на епидемията през годината проф. Мутафчийски каза, че засега вълната в Европа и в света е една. „Единствено в Азия се наблюдава известна тенденция на ново покачване на болестта, което е тревожно. Наблюдаваме го изкъсо, защото няма откъде по друг начин да се информираме как ще се развие ситуацията по-нататък. От това се определят последващите мерки след затихване на вълната“, посочи той.

Ген. Мутафчийски обяви, че след брифинга щабът ще се срещне с министър-председателя за обсъждане на реалната ситуация и евентуално за взимане на решения.

1 Коментар

  1. Защо доброволците не се насочват към малките болници с разкрити отделения за корона вирус, където има вопиюща нужда от помощ? Вижте драматичното положение в Айтос!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.