Горанов: Болниците, ограничили дейност заради Covid-кризата, ще получат 85% от очакваните пари

Владислав Горанов

Обсъжда се лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. в отговор на БСП.

Той посочи, че безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период.

„Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата“, заяви Горанов, цитиран от БТА.

„Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната“, посочи той.

„Защо 85%, а не 100? Направена е преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения“, обясни финансовият министър. Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, съобщи той. Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

От БСП изразиха притеснения от ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването в дейността на лечебните заведения. Начинът на финансиране на медицинската дейност у нас е поставен под сериозен проблем, посочи Георги Йорданов от левицата. Колегата му Филип Попов коментира, че съдбата на Белоградчишката болница, която е пред закриване, ще бъде последвана от множество такива малки общински болници, защото в бюджета не е предвидена помощ за тези лечебни заведения. Дора Янкова от БСП поиска средствата за българските общини да се увеличат с 420 млн. лева.

Георги Гьоков от „БСП за България“ прогнозира, че в края на годината ще има 325-350 хиляди регистрирани безработни, т.е. ще има ръст на безработицата с 4 процента, а не както предполага правителството – с 2,2 процента. По думите му Министерството на финансите подхожда твърде оптимистично по въпроса. Според Гьоков увеличение със 100 млн. лева на средствата за Националния план за действие по заетостта ще има много по-голям ефект, отколкото всички други мерки в подкрепа.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че голяма част от мерките, които биха могли да залегнат в Националния план за действие по заетостта, са включени във функцията на фонд „Безработица“ с извънредната мярка, която е по-известна като субсидиране на част от възнагражденията на тези работодатели, които са с ограничени възможности в резултат на ограниченията, наложени от здравните власти от една страна, и на реалностите от друга страна.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.