Лозан Панов иска огласяване на одита за разпределението на делата

Лозан Панов Кадър: БНТ

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата, по констатации, в който Софийската градска прокуратурата започна разследване за компютърно престъпление, да стане публично достояние.

В няколко последователни интервюта главният прокурор Иван Гешев коментира, заради съмнения, че може лесно да бъде манипулирана, системата за случайно разпределение на делата в съдилищата може да се окаже коронавирус в съдебната система.

Досега констатациите в доклада бяха коментирани, освен от Иван Гешев, от правосъдния министър Данаил Кирилов, и някои от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес по обед от кабинета на председателя на Върховния касационен съд обявиха, че той все още не е виждал оригиналния одитен доклад за системата за подбор на съдебни състави, с публикуването на която бе намесено и неговото име.

Час след като Панов уведоми за това медиите, той получи документа на електронната си поща, както и други членове на съдебния кадрови орган.

Настояването му за публикуването на одитния доклад е заради „множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключението в доклада, направени през последните дни от главния прокурор, правосъдния министър и членове на Съвета“.

Само така, смята Лозан Панов, българските граждани ще могат да се запознаят с неговото оригинално съдържание.

Одитният доклад ще е тема и на заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

4 Comments

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.