Най-нуждаещите се свободни творци ще получат по три работни заплати

Снимка: МС

Най-нуждаещите се свободни творци ще получат по три работни заплати, съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг днес,цитиран от БТА. Мярката засяга актьори, художници, музиканти, литератори.

Банов обясни, че сумата се отпуска за времето на извънредното положение плюс още един месец.

Това не е социална помощ, а подкрепа в момента, след това ние ще очакваме подкрепа на нашия дух, заяви Банов.

Той обясни, че миналата година свободните творци са заработвали до 1000 лева.

Около 1200 души се очаква да бъдат подкрепени, съобщи социалният министър Деница Сачева. По думите й ще бъдат отпуснати около 2,7 милиона лева. Тя съобщи, че се продължава програма „Мелпомена“, която е на стойност над 2 милиона лева и по нея ще бъдат открити над 200 работни места.

Министърът на културата обяви, че вече се мислят механизми, които ще бъдат използвани след излизане от извънредното положение.

Боил Банов припомни и обявеното вчера решение относно държавния сектор в културата. Както писа БТА, мерките включват гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца. Ще бъдат подпомогнати самоосигуряващите се творци в областта на културата и на изкуствата с по една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна. Ще има възможност за кандидатстване с проекти към Министерството на културата и националния фонд „Култура“ по сега съществуващите програми, в правилата на които да бъдат включени допустими разходи до 25 процента на разходи за персонал и административни разходи и увеличение на сроковете на изпълнение.

Ще има възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години. Прилага се и мярката по схемата „60:40“ за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.