България остава 111-а по свобода на медиите

Пандемията от коронавирус засилва заплахата за свободата на словото по света, а авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на болестта.

Това посочва ежегодният доклад на базираната в Париж организация „Репортери без граници“.

България си запазва 111-о място в списъка от 180 държави.

В доклада се посочва, че пандемията е насърчила някои режими да се възползват от факта, че хората са в шок и са наложени мерки, които не биха били приети в нормално време. В класацията на Репортери без граница за състоянието на медиите в държавите има големи размествания в сравнение с миналата година.

Все още Скандинавските държави са начело на списъка с най-свободните медии, а изолирани държави като Туркменистан и Северна Корея за на дъното. Китай и Иран са съответно на 177-мо и 173-то място и са обвинени в налагане на цензура за разпространението на коронавируса.

В частта от доклада за нашата държава, озаглавена „Черната овца на ЕС“ се посочва, че състоянието на медиите не се е подобрило въпреки големия международен натиск. Посочва се опитът за временно отстраняване на Силвия Великова от ефира на програма „Хоризонт“, принуждаването на журналисти от Нова ТВ да напуснат, а за Българската национална телевизия е записано, че редакционната политика се е променила от неутрална към проправителствена. България остава последна в Евросъюза в класацията. От европейските държави в списъка на „Репортери без граници“ след България се нареждат единствено Русия, Беларус и Турция.

2 Comments

  1. ВЪЗ ОСНОВА НА КАКВИ И ОТ КОГО ПОДАДЕНИ ИНФОРМАЦИИ СЕ ЗАХРАНВА Т.Н. РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦА? ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ РАКОВИ ФАЛШИВИ НОВИНИ С МНОЖЕСТВО МЕТАСТАЗИ СРЕЩУ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ХОНОРАРИ ОСОБЕНО ДОБРЕ ВИРЕЯТ СРЕД БЪЛГАРСКАТА ПРОДАЖНА Т.Н. ЖУРНАЛИСТИКА, ТАКА ЧЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЦИТИРАТЕ Т.Н. РЕПОРТЕРИ И ДА ИМ ПРАВИТЕ PR УСЛУГА ТОВА Е ЧИСТА ПРОБА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРЩИНАТА

  2. Така ще е, докато „Репортери без граница“ се захранват с фалшива информация от „Биволъ“ начело с парижанина/московчанин Атанас Чобанов.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.