Радан Кънев: Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното

Радан Кънев
Радан Кънев

Публикацията е от фейсбук страницата на евродепутата от „Демократична България“ Радан Кънев

Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното.

#TheHammerAndTheDance – Чукът и танцът, така е известна възприетата от 90% от демократичните правителства стратегия за борба с COVID-19. Налагат се строги мерки („чукът“) за социална дистанция, които дават време на властта и здравната система да се подготвят за реалната борба с вируса и възможност за връщане към един по-нормален начин на живот („танцът“) – тестване, проследяване, изолиране на инфектираните и контактните, лечение*.

„Чукът“ сам по себе си не може да пребори пандемията – той осигурява време и ресурси за реалната борба.

Случаят със самолета от Амстердам, изцяло пълен с контактни лица, които бяха оставени да се разпръснат безконтролно, показва, че у нас „Чукът“ не се използва по предназначение. Времето – вече 50 дни (!) – не е използвано за ефективни мерки за тестване, проследяване и лечение. В действителност, мерките за социална дистанция бяха използвани само за сплашване на гражданите, заграбване на власт и трупане на политически дивидент от управляващите.

И сега положението е тревожно – хората са вече изморени от мерките, икономиката е на ръба на срутване, спестяванията на семействата и фирмите – изхарчени или силно намалели. Силите ни, като общество, да удържаме мерките без честен диалог с властта и без ясна перспектива за следващите стъпки – и медицински, и икономически, са пред изчерпване. Изчерпва се и основният ресурс – доверието в правителството и щаба.

А реалната работа явно тепърва трябва да започне. По-добре късно, отколкото никога. Боя се, обаче, че в опитите да използват „Чука“ за политически PR, управляващите няколко пъти се удариха в капачката. И сега им е трудно да „танцуват“

*”Танцът” включва и гъвкаво вдигане и налагане на мерки за дистанция за дълъг период от време

3 Comments

  1. На Курти Доколенков му е пречело да играе нещо друго, но поне дамската част от публиката го е аплодирала. Тук аплодиращите са учениците.Хем са млади, хем недосегаеми от опасността, хем училищата им са затворени, хем си играйкат с компютрите и си чатят с учителите. Мммечта!

  2. Говедо беше,говедо си е и сега.Пее в хор на леви говеда от самото начало.Най-добре е да се крие и да не се оножда словесно.

  3. Раданчо, а защо летищните власти в Амстердам са допуснали „заразени и контактни“ лица в самолета?
    И престани да пееш на едро в хора на Нинова и Радев за апокалипсис! Къде са ти обективните данни?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.