Ново 20: Вирусът, който причинява Ковид-19, може да достигне до спермата

Илюстрация: pixabay.com

Вирусът, който причинява Ковид-19, може да достигне до спермата, съобщиха китайски изследователи след малко по обхват изследване, което не разглежда въпроса дали е възможно предаването по полов път, предаде Асошиейтед прес.

Лекари са открили коронавируса в семенната течност на шестима от 38 мъже, приети в болница с лабораторно потвърден Ковид-19. Четирима от тях още били много болни, а двама се възстановявали.

Съобщението от Общинската болница в Шангкиу, провинция Хънан, е публикувано в Списанието на американската медицинска асоциация, предаде БТА.

Продължително проследяване на пациентите не е имало, така че не е известно колко дълго вирусът остава в спермата или дали мъжете могат да го предават по време на секс.

Резултатите контрастират с изследване на 34 мъже с Ковид-19 в Китай, публикувано миналия месец в сп. „Фертилитет и стерилност“. В него американски и китайски специалисти не откриха вируса в семенната течност, изследвана между осмия ден и почти три месеца след диагнозата. Съавторът на това изследване д-р Джон Хоталинг от университета на Юта каза, че в новото проучване са участвали много по-болни мъже, в активна фаза на Ковид-19.

Новият коронавирус се разпространява предимно с пръски от кашлицата на заразените. Някои изследвания обаче съобщиха, че той е открит в кръвта, изпражненията, сълзите и други флуиди на пациенти.

Данни, че други вируси като ебола и зика могат да се предават по полов път, породи такъв въпрос и за коронавируса.

Хоталинг подчерта, че са необходими допълнителни изследвания за окончателен отговор.

Американското дружество за репродуктивно здраве заяви, че новото изследване не трябва да причинява тревога. За безопасност обаче е препоръчително мъжете да избягват сексуални контакти, докато не минат 14 дни, без да имат симптоми.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.