Вежди Рашидов: Случващото се в Червената къща е престъпление

Вежди Рашидов Снимка: Архив

„Случващото се с дома на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, е едно престъпление. Червената къща е моя кауза. Министерството на културата преминава всякакви граници. Ще уведомя премиера. Не разбирам за какво е това министерство. Седят едни хора и деребействат“.

Това каза пред БНТ председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Няма по света къща на творец, която да се дава под наем за дебати и то антибългарски, отбеляза Рашидов и даде редица примери от Европа и света, където къщите на световни творци  са музеи – сред тях къщата на Огюст Роден, къщата на Клод Моне, къщата на Пикасо в Малага, къщата на Салвадор Дали в Барселона – само къщата на патриарха на скулптората Андрей Николов е дадена за дебати.

„И ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей – значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов”, заяви Вежди Рашидов.

В момента къщата е на държавата, а една малка част е на съсобственик, обясни Рашидов.

„Министерството мина границите и този път аз влизам в играта и ще участвам в нея, защото тази къща – духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, той го е дарил – тази къща трябва да стане музей”, категоричен е Вежди Рашидов.

Време е да бъде зададен въпросът – на българската култура ли служи или на някои интереси, отправи въпрос Рашидов към министерството, ръководено от Боил Банов.

„Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват”, продължи Рашидов и съобщи, че той е прибрал изхвърлените произведения на Андрей Николов.

Единствено премиерът има правото да иска оставката на Боил Банов. Предстои ми сериозен разговор с него, съобщи още Рашидов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.