Боил Банов: Отпускаме още 5 млн. лв. за култура

Боил Банов Снимка: МС

Отваряме кината, галериите, музеите, животът се връща към нормалния си ритъм. Това обяви на пресконференция министърът на културата Боил Банов, цитиран от Дир.бг. За театрите обаче е рано, те ще провеждат постановки само на открито през лятото заради големия риск за актьорите, които играят наживо.

Как ще стане това – всеки организатор на събития трябва да решава самостоятелно според правилата на здравно министерство и Националния оперативен щаб. А те са влизането на хората да става по определена схема, за да не се сблъскват потоците, а да се продават билети само за 30% от залата или салона и хората вътре да са разпределени шахматно. Климатизацията в кината не трябва да работи, за да не се разпространява зараза. Отварят и кината в моловете.

Преди влизане трябва да има дезинфекция, която да се осигури от управата на съответната културна институция, а зрителите трябва да са с маски.

„Всеки управител ще решава индивидуално какви спектакли да се провеждат, ако бях, както години наред бях, директор на хасковския театър, щях да рекламирам моноспектакли и представления с по-малки групи“, обясни Банов за представленията на открито.

„Не се предвиждат термокамери, защото не е ясно доколко ще е ефективно“, каза още министърът. Министерство на културата ще изпрати указания до всички институции.

„За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за отварянето им и провеждане на спектакли вътре, засега те ще са само навън“, категоричен бе Банов. Той каза, че според обстановката после запълнеността на залата може да стане 50%. По-рано днес заповед на здравния министър позволи отваряне на част от културните институции.

Министърът на културата обяви, че държавата ще въведе нови мерки за подпомагане на хората на изкуството. „Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен“, категоричен бе Боил Банов.

Одобрена е още една мярка след разговори с премиера Бойко Борисов за още 5 млн.лв.

По 500 000 лв. ще има за четири програми за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, нови танцови спектакли и една нова програма – проекти в областта на визуалните изкуства.

Общо се отпускат 2.2 млн. лв. за фонд „Култура“, както и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

Банов съобщи, че културата ще се подпомага и през Норвежката програма, която започва септември-октомври. През нея на два пъти се разпределят 7 млн. лв., които са за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. В програмите на Министерство на културата се обхващат и писатели и художници.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.