Четем „Камю и екзистенциализмът”

Уникалната поредица „Философия за всеки” от авторката София Петрова и издателство „Милениум” навърши 18.

18-ото издание от серията полезни и интригуващи томчета е посветено на „Камю и екзистенциализмът”, в което авторката представя 44 истории за модерния философ и писател Албер Камю, както и избрани цитати от произведенията му.

Албер Камю е роден на 7 ноември 1913 г. в Алжир, в семейството на френски заселници. Израства без баща и нелекият му житейски път сериозно повлиява формирането на философските му възгледи, които гравитират около темите за страданието, абсурда, свободата и морала.

Централно място в творчеството му заема и активното отношение към политическите процеси и в съвремието му. Самият той участва във френската съпротива по време на Втората световна война, но верен на своя хуманизъм и чувство за справедливост, се отдръпва и се обявява против насилието и репресиите в освободена Франция.

Бунтар и „чужденец” по душа, Камю се превръща в говорител на своето поколение и наставник на следващото не само във Франция, но и в цяла Европа. През 1957 г. е удостоен с Нобелова награда за литература. Умира три години по-късно, на 4 януари 1960 г.

Поредицата „Философия за всеки” има амбицията да доближи смятаната за сложна и дори непонятна наука до широката читателска публика, за покаже големите мислители на човечеството като хора от плът и кръв и да „разгадае” техните идеи, представяйки ги на прост и ясен език, така че да бъдат атрактивни и полезни за читателите от всички възрасти. Търсете най-новата книга от серията – „Камю и екзистенциализмът”, от следващата седмица на цена само 8 лв.

А ето и някои избрани цитати от Албер Камю, които ще откриете между страниците на изданието:

Ако има нещо непоносимо и срамно, то е празнословието.

Бедата на нашия век: ако доскоро от оправдание се нуждаеха лошите постъпки, сега от него се нуждаят добрите.

Без отчаяние в живота няма и любов в живота.

В крайна сметка човек се нуждае от повече смелост да живее, отколкото да се самоубие.

Великият въпрос на живота – как да живееш сред хора.

Да се остарява, значи да се премине от чувства към съчувствие.

Лъжата е това, към което всички ние ежедневно прибягваме с цел да облекчим живота си.

Любовта е болест от такъв тип, че не щади нито мъдреци, нито идиоти.

Свят, който може да бъде обяснен, ако ще и с неправилни доводи, е близък. Обратно, в една вселена, внезапно лишена от илюзии и светлина, човек се чувства чужденец.

Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят.

Човек – единственото същество, което се бои да бъде това, което всъщност е.

Щастието е великодушно. То не унищожава другите, за да живее.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.