Трайчо Трайков: Държавата да регулира пазара на горива, а не да участва в него

Трайчо Трайков. Снимка от бТВ

Комисията за защита на конкуренцията в проверките си винаги е спирала на 1 мм, преди да докаже картел на пазара на горива. Това каза в сутрешния блок на бТВ Трайчо Трайков, настоящ кмет на софийския район „Средец“ от „Демократична България“ и бивш министър от първото правителство на Бойко Борисов.

Той изрази резерви към представения вчера от кабинета законопроект, чрез който държавата иска да навлезе на пазара на горива като притежател на данъчни складове и бензиностанции, чрез които да влияе върху цените.

„Не е лошо да има данъчни складове под контрола на държавата, но това е влизане на държавата като търговец. Това е различна философия от регулирането за спазване на правилата. Тук трябва да играеш по правилата на останалите. Не е сигурно, че държавата ще оперира бензиностанциите по най-добрия начин, ще развива магазините им и така ще привлече повече клиенти“, каза Трайков.

Той припомни, че за концентрирането на голям капацитет на данъчните складове в едни ръце се говори от години, а КЗК преди време дори беше установила, че служители на отделни вериги се договарят.

Вместо да ги глоби, бе забранено да публикуват цените си на едро. КЗК не се справя, подчерта Трайков.

Според него държавата продължава да изглежда слаба във възможностите си да наложи спазването на пазарните правила и честни цени на пазара.

„Държавата може да бъде силна чрез държавния антимонополен орган – КЗК, който да гарантира, че правилата се спазват, вместо това подозираният картел, начело с доминиращия играч, повече от 10 години си развяват коня както си искат“, добави Трайков.

1 Коментар

  1. АМАН от специалисти и дървени философи, които все дават съвети, а никой не им иска. Видяхме ви големия капацитет, по-добре вървете пак на някой екзотичен плаж и заредете мозъчните си батерии.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.