Д-р Симидчиев: Епидемията от COVID-19 затихва

Илюстрация: pixabay.com

Епидемията от COVID-19 затихва и в България, и в други държави. Това е обичайният ход на нейното развитие. От глобалното масово заразяване ще минем към един етап на т. нар. клъстерно развитие на епидемията, където има отделни места, в които се поддържа инфекциозен процес. На такъв етап е в момента България. Това каза по Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той обясни, че епидемията ще загасне, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели от него. Пулмологът посочи, че старият щам на вируса SARS-1 е изчезнал, тъй като е бил разпространен само в 14 държави. COVID-19 обаче е засегнал над 200. „Разпространението му е много по-масивно в световен мащаб, което значи, че ще остане нещо недоизчистено. Така че вероятността той да остане да остане за много години напред е голяма, но няма да е в този вид“, обясни специалистът.

Д-р Симидчиев даде и няколко препоръки за предпазване от заразяване. „Остават същите мерки – миенето на ръце, социалното дистанциране. Идеята е, че срещу нас може да стои човек, който е потенциално заразен и ако имаме такъв подход може да сме спокойни“, обясни той.

По думите му с мерките, които предприемаме срещу коронавируса, можем да се защитим от други вируси. А когато вирусът протича по-тежко остават белези в белия дроб на заболелите, категоричен бе Симидчиев.

„Маските трябва да се носят, защото предпазват другите от нас“, завърши той и препоръча да пазим имунната си система.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.