Доналд Тръмп си пиел хидроксихлорохин макар и здрав

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че от известно време приема профилактично лекарството срещу малария хидроксихлорохин, за да се предпази от коронавируса, предадоха световните агенции.

„Приемам го от седмица и половина. По една таблетка дневно“, каза Тръмп.

Президентът обяви, че има „нулеви симптоми“ от хидроксихлорохина.

Тръмп каза, че не е болен от коронавирус, защото го тествали „на всеки няколко дни“ и пробите винаги излизали отрицателни. Освен това нямал симптоми на коронавирус.

Държавният глава на САЩ добави, че е започнал приема на лекарството по своя инициатива.

„Попитах лекарите дали мога да го пия и те ми казаха – ако искаш, давай“, обясни Тръмп.

„Започнах да го приемам, защото мисля, че е добро лекарство. Чувал съм много добри неща за него“, каза президентът.

През април управлението по въпросите на качеството на храните и медикаментите към министерството на здравеопазването на САЩ предупреди американците да не използват хидроксихлорохин извън болнични заведения заради опасност от странични ефекти като проблеми със сърдечно-съдовата система. Днес подобно предупреждение отправи и Френската агенция по лекарствата, а преди няколко дни това обяви и Европейската агенция по лекарствата.

Американският държавен глава каза, че приема и хранителна добавка от цинк.

Малко по-късно личният лекар на Тръмп – Шон Конли заяви, че потенциалната полза от хидроксихлорохина надхвърля рисковете, свързани с приемането му.

Конли напомни, че по-рано служител на Белия дом е бил диагностициран с коронавирус и изтъкна, че президентът е в много добро здраве и продължава да няма симптоми на COVID-19.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.