Премиерът: В средата на юни ще знаем дали ще можем да „изплуваме“ от кризата

Бойко Борисов Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в средата на юни ще знаем дали ще можем да „изплуваме“ от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов, цитиран от БТА.

Министър-председателят каза това на брифинг в МС след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

С Австрия и Германия също се коментира активно да има по-облекчени мерки, отговори министър-председателят Борисов на журналистически въпрос по време на брифинг в Министерския съвет след края на Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се провежда чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на премиера. Той допълни, че техните търговски камери са много активни. Освен това има много заводи в България, които са поръчали машини и трябва да пристигнат инженери, за да ги монтират.

По повод искането да се свали ДДС-то на всички продукти, премиерът коментира, че това е тема, която е рискова в момента. „В момент, в който приходите са толкова занижени, направихме това изключение за книгите и ресторантьорите, поради факта, че на ресторантьорите буквално им бяхме забранили да работят“, добави Борисов.

Близо 20 млн. лева ще струва на държавата да може да се разпространяват вестниците, посочи още министър-председателят. „За да има абсолютна възможност всеки, който иска да види карикатура, да прочете, да я получи, и затова държавата дотира с 20 милиона“, заяви Борисов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.