КПКОНПИ иска отнемането на имущество на Стоян Александров и Иво Прокопиев

Темида Снимка: pixabay.com

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) внася в съда иск за отнемането на имущество за над 10,8 милиона лева срещу бившия финансов министър Стоян Александров и свързани с него лица.

С друго свое решение от днес Антикорупционната комисия ще иска да бъде отнето на имущество за не по-малко над 450 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и неговата съпруга.

Разследването срещу Александров е за извършването на банкови сделки без съответно разрешение, от което са получени значителни неправомерни доходи, както и за данъчни престъпления.

Миналата година прокуратурата обвини финансиста, че от ноември 2002 до февруари 2015 година е давал заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18% в българска и чуждестранна валута на общо 61 физически и юридически лица.

Пак, без да има право на това, Александров е предоставил и общо 13 кредита в лева и евро.

Антикорупционната комисия иска отнемането на офиси, складове, жилища в различни градове, игрална зала с коктейл-бар, лек автомобил и  дружествени дялове и парични средства по сметки в различни банки до претендираната сума от над 10 милиона.

По отношение на Иво и Галя Прокопиеви Антикорупционната комисия иска отнемането на пари и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург, за малко под половин милион лева.

Това е поредно искане срещу имущество на семейство Прокопиеви. „По никое едно от производствата, отнасящи се до Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД“, уточняват от КПКОНПИ.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.