Министерството на финансите: Намаляването на ДДС може да доведе до измами

Владислав Горанов Снимка: МС

Финансовото министерство е категорично против въвеждането на диференцирани ставки по ДДС. За да бъдат компенсирани исканията, общата ставка на ДДС трябва да се качи от сегашните 20 на 24% или данък печалба да стане от 10 на 15%.

Владислав Горанов много пъти е заявявал позицията си, че е против 9% ДДС за ресторантите, лекарствата и останалите сектори, в които се предлага мярката, защото това ще отвори голяма дупка в бюджета.

От МФ са направили разбива на това кой сектор, каква сума внася от данък добавена стойност на годишна база.

Ето и цифрите:
– Доставка на детски грани, предназначени за деца до 3 г. и детски фармацевтични продукти, включително пелени – 39 млн. лв.
– Доставка на книги на физически и електронни носители – 13 млн. лв.
_ Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.
– Доставка на храни, лекарствени продукти, включително в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.
– Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.
– Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв.

Сумарно това прави 1,763 млрд. лв., което се равнява на 16,57% от приходите от ДДС.

„Намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Едновременно с това, намаляването на ставките за определени стоки или услуги ще доведе до провокиране на напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот“, твърдят от МФ.

От Министерството виждат и потенциална опасност от злоупотреби с тази мярка, като предвиждат, че редица юристи и счетоводители биха могли да намерят пролуки, с които да преквалифицират документално дейността на различни фирми

1 Коментар

  1. НИКОГА НЕ Е КЪСНО ПРИ НАПРАВЕНА ГРЕШКА ДА СЕ НАПРАВИ КРАЧКА НАЗАД. ИЗИСКВА СЕ СМЕЛОСТ И ДОСТОЙНСТВО, А БОРИСОВ ГИ ИМА И ГИ Е ДОКАЗАЛ НЕВЕДНЪЖ. ИМАМЕ ТОЛКОВА ДОБРИ ФИНАНСИСТИ, ДА СЕ ОБСЪДЯТ ДРУГ ВИД МЕРКИ, НО ДА НЕ СЕ НАМАЛЯВА ДДС, ТОВА НАИСТИНА И ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА КАК СЕ ПОВДИГА КАПАКА НА КУТИЯТА НА ПАНДОРА, ЩЕ ПЛЪЗНАТ НАВСЯКЪДЕ ЗМИИ И ГУЩЕРИ, ВСЕКИ С ПРЕТЕНЦИИ И БЕЗ МИСЪЛ ЗА ДЪРЖАВАТА. ПРИ ЕДНА РАЗБЪРКАНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА, ВСИЧКИ СА ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.