Потвърдените случаи на коронавирус в България са 2331

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: МС

Новите положителни проби на коронавирус у нас са 39 от изследвани 1912; от тях в болница са настанени 15 души.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Общо потвърдените случаи са 2331, допълни той.

Два са новите случаи на заразени деца. Два са и новите случаи сред медицинския персонал, като общият им брой е 248, допълни той. Починали през денонощието са четирима, като общо са 120, допълни ген. Мутафчийски. В болница са настанени 287 болни, като 31 са в интензивни отделения. Намалява броят на интензивните случаи, което е положително, коментира той. Излекувани са още 43 пациенти и вече трети ден броят на излекуваните е по-голям от установените новозаразени.

Над пет милиона в света са заразени с коронавируса. В САЩ новите случаи на COVID-19 са 21 хиляди, починали са 1460 души за 24 часа. В Русия общо 308 хиляди са заразени, като новите са над 8 хиляди и се забелязва тенденция от последната седмица, в която се отчитат под 10 хиляди новозаразени. В Бразилия ситуацията ескалира – 293 хиляди са заразените, като за последните 24 часа има 21 хиляди нови случаи на коронавирус. В Испания има трайна тенденция новите случаи да са под 1000, като общият брой е 279 хиляди.

В Турция също има добра тенденция – 972 случая на новозаразени; 152 хиляди са общо болните от COVID-19. В Румъния има 196 нови случая, 17 хиляди са общо заразените; в Сърбия имат 100 нови случая; в Гърция, в Босна и Херцеговина, в Албания и в Република Северна Македония са по под 20 нови случая.

Прогнозите на специалистите за разпространението на болестта през лятото са различни, но досега нито една не може да бъде нито отхвърлена, нито потвърдена, коментира ген. Мутафчийски. Със сигурност може да се каже, че ако се добие групов имунитет, който става с ваксинация, ще сме спокойни дори и при наличие на вируса, добави той. Отварянето на вътрешните помещения на ресторантите зависи от спазването на мерките за външните им части, посочи още ген.

Мутафчийски и добави, че мнението за това трябва да дадат регионалните здравни инспекции и Българската агенция по безопасност на храните.

Първите епидемиологични проучвания в България, които бяха направени сред 1000 полицаи, работещи на „първа линия“, дадоха изключително нисък процент на срещали се с COVID-19, добави ген. Мутафчийски. Изследванията в Банско са показали, че 5.5 на сто от хората са се срещали с вируса. Във Военната болница се установи, че 0.5 на сто сред медиците са се срещали с вируса, посочи още той. В Пловдив се прави проучване, което е на друг принцип, и предстои резултатите да бъдат оповестени, когато станат готови.

Продължават проверките в моловете, каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. По думите му въздуховодите в тях са изключително модерни и към момента няма сериозни притеснения за работата им. Следят се показателите на микроклимата и за момента има само издадени предписания и протоколи, няма наказани обекти, добави той.

За сигнали, че се извършва дезинфекции на повърхности със син спирт, ген. Мутафчийски подчерта, че има ясни предписания с какви дезинфектанти да се работи.

Тенденцията за броя на заразените мъже и жени се променя, като първоначално броят на мъжете беше по-голям, а през последните дни се наблюдава повишаване на заразените жени. Такава е и световната тенденция, но все още няма обобщени данни за страните, допълни ген. Мутафчийски. По думите му, няма повишаване на заразяването сред децата.

Ген. Мутафчийски благодари на пациентка на ВМА – Елена Николова от София, която получава социална помощ в размер на 54 лв. и вчера е дарила на болницата 25 лв.

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: МС

1 Коментар

  1. Чест и почитание на тези достойни мъже , които до тук се справиха перфектно и спасиха хиляди българи от смърт.Хвала!И най- после лъсна смехотворната лична борба на д-р Мангъров срещу проф . Мутафчийски.Днес д-р Мангъров в прав текст каза, че говори така , защото…СЕ ЗАБАВЛЯВА.???В желанието си да създадът контрапункт на щаба и да омаловажат направеното и препоръчано от правителеството, Една телевизия , наречена Божков, стана за смях.Човекът си каза с други думи,“защото така мога да съсипя едно добро дело , напук на Мутафчийски“. И има кой да ме слуша , ми е кеф вниманието и ми създавате , без да си мръдна приста и да ви дам и един лев , РЕКЛАМА. Така ще си увелича доходите..Добре се справиха , въпреки мен- каза , с други думи доцента“.Ха, ха, ха.Водещия се усети, но беше късно и накрая Мангъров им се подигра , като реши , че всичко му е позволено, като изтърси една огромна глупост , с което олекна Е,е,е, най после лъсна , че просто човекът не е много в ред , но се подигра на журналисти , телевизии ,медии , които го правят ненадминат ум , а той е просто един тщеславен човек и детски лекар ,който има зъб , по случайност, на Щаба, и защото е хитър и алчен.Спомняте ли си един министър от прехода , който беше казал:След като аз съм министър в тази държава….егати държавата…Така и с телевизията Бож..ов-щом като този доктор и се подиграва ,егати телевизията.ХаХАХА

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.