БСП пак не разбрали, че мониторингът над България е паднал

Снимка от туитър акаунта на Валдис Домбровскис

„Срамният мониторингов механизъм не изглежда да бъде свалян, а министърът на правосъдието Данаил  Кирилов още е тук,“ коментираха в декларация от БСП по време на пленарното заседание. 

Крум Зарков отбеляза, че правосъдният министър Данаил Кирилов трябва да изпълни обещанието си и да напусне поста. Той добави, че „Юнкер си е отишъл, но Кирилов е останал“. От ГЕРБ отреагираха остро като заявиха, че интерпретацията на БСП е неверяна, че мониторингът на ЕК за България остава.

Еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се мнения, че мониторингът над България ще продължи.

„Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“, каза той.

„Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян“, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в декларация от парламентарната трибуна. Поводът са оповестените вчера препоръки на Европейският съвет относно националната програма за реформи на България за 2020 г. – част от т.нар. Европейски семестър.

„Само преди месеци насред местните избори ни убеждавахте обратното. Министърът на правосъдието се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на комисията „Юнкер“, посочи Зарков. „Юнкер си замина, Кирилов е още тук“, констатира той, цитиран от Дир.бг.

Действията на този министър определено нямат кой знае каква тежест, но от това дали ще изпълни заканата да си подаде оставката, ще разберем дали поне думите му имат някаква тежест за него самия, коментира Зарков.

„Подписът на председателя на Съвета на ЕС е поставен под документ, в който пише, цитирам – в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията“, посочи заместник-председателят на ПГ на левицата.

ЕК наблюдава корупцията в България вече 13 години, но докога ще я наблюдаваме ние, попита той. „Всяка сутрин в 8.00 часа ли ще я наблюдаваме или през ден, или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или кръчмарска салфетка, за да видим кой на кого осигурява „съпорт“, добави Зарков.

„Мониторингът може да продължи, може и да не продължи, проблемите, засегнати в него, обаче остават. И едно нещо е сигурно и не подлежи на интерпретация – това правителство и вашето мнозинство е напълно неспособно да ги реши“, обърна се Зарков към управляващите.

По думите му „този доклад прави на пух и прах непрекъснатите претенции и розовите сънища на нашето управление“. Той отбеляза, че в него на много места е написано, че установените проблеми за България датират от преди кризата с COVID-19 – делът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, е бил висок още преди кризата, а неравенството по отношение на доходите в България е сред най-високите в ЕС. „България е страна на много бедни и малко богати. Водената политика прави богатите все по-богати, а бедните си остават бедни“, коментира Зарков на разбираем език. По думите му неспособността на правителството да проведе каквато и да е качествена реформа също е отбелязано на много места в доклада.

Невярна е интерпретацията на БСП, че мониторингът на ЕК за България остава, обявиха от ГЕРБ.

„Четете“, обърна се индиректно към него в изявление пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, като посочи, че съветът й е и по повод на наближаващия 24 май.

За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които в случая се разпространяват от партия с близо един милион гласоподаватели и над стогодишна история, подчерта тя.

Истината е, коментира Дариткова, че в края на миналата година ЕК прие последния си доклад за стъпките, предприети от страната ни в изпълнение на поетите ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, а констатациите по механизма за оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова комисията препоръчва това да е последният доклад.

Даниела Дариткова обясни, че механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща. Механизмът за върховенство на закона все още не е създаден, той ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави – членки, обясни тя.

Дариткова добави още, че Данаил Кирилов е министърът, при когото България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка.