Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг, няма да подавам оставка

Данаил Кирилов. Кадър от БНТ

Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма за сътрудничество, по който получихме последния доклад в края на миналата година. Това заяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

По думите му се цели манипулативно внушение, че Механизмът за сътрудничество и оценка не е изпълнен. Ние сме на съвсем друго ниво, наравно с другите държави членки, каза Кирилов.

Много други държави членки имат по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото България, категоричен бе той.

Относно това, че БСП поиска неговата оставка като правосъден министър, Кирилов заяви: „Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано въведоха в заблуждение обществото. Възможно е след час да се появи друга причина, за която да си подам оставката“.

Според него в правосъдната система винаги има казус и всеки един от тях може да ескалира до оставка.

Кирилов каза, че за всеки казус трябва да има справедливо приключване, но правосъдието изисква период от време.

Кирилов коментира и случая с Васил Божков. „Вярвам, че Божков ще бъде изправен пред българския съд. Очакваме становището на МП на Обединените арабски емирства“, добави той.

Той е на мнение, че Панов не бива да подава оставка, за да не бъде героизиран.

Кирилов смята, че искането на колегите му от бившия ВСС е заради моралната им преценка.

„Мога да добавя много повече основания за такова индивидуално решение, като например събитията от декември 2018 г., когато Върховният съд пренаписа българското право с отнемане на незаконно придобитото имущество от няколко олигарха“, заяви Кирилов.

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.