Караниколов: Държавата ще отпусне грантове за средни предприятия за 159 млн. лв.

Министърът на икономиката Емил Караниколов

 Държавата обмисля отпускането на безвъзмездна помощ за средни предприятия, както това вече се случи за малки и микрофирми. Това каза в интервю за ТВ Европа министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той отново повтори, че към харченето на държавни средства трябва да се подхожда внимателно, за да не се окажем в трудна позиция, ако кризата се повтори до края на годината.

„Оперативните програми, така наречените безвъзмездни грантове, само за микро и малки предприятия имаме над 22 хиляди фирми. Бюджетът ще бъде до 220 милиона лева. До няколко дни спускаме за средните предприятия грантове за 159 милиона лева. Всичко това става след решние и съгласуване с Брюксел. Аз разбирам, че всеки казва – извадете парите. Но ако сега извадим парите и дадем на всички, това означава да излезем на нула. И тогава имам едно питане -ако, не дай си Боже, септември отново се върне пандемията и отново се наложи да затворим икономиката, откъде ще вземем пари?“, каза Караниколов.

Намалението на ДДС от 20 на 9 % за ресторанти и хотели е изключително важна и навременна помощ за най-засегнатия от кризата сектор у нас, категоричен беше министър Караниколов.

„Секторът, който ще бъде подпомогнат от тази мярка – те досега са били приносители, сега ще остава по-голям процент при тях, е изключително важен, защото за мен този сектор – ако утре приключат всички мерки и в България и в света, този сектор в продължение на може би година ще има проблем, и то проблем от гледна точка на това, че трябва да инвестира допълнителни средства, трябва да оживее от кредитите, които има и съответно трябва да върне доверието на потребителя на услугата, която предоставя, така че да се пълнят отново и хотели и ресторанти. Но това ще отнеме време“, допълни още Емил Караниколов.

Платформата „Преоткрий България“, която беше лансирана като съвместна инициатива между министерствата на икономиката, туризма и земеделието, цели да провокира интереса на българите към родните курорти и хотели, обясни Емил Караниколов. По думите му, държавното участие гарантира контрола и дава сигурност, че потребителите ще получат обещаната им услуга.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.