Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин
Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър.

„Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“.

Според Калфин, ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. В интервю за предаването „Преди всички“ той изрази предположение, че това му прилича на „някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“.

„Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, коментира Ивайло Калфин.

Не виждам нито една причина държавата да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по подобие на арабските страни, които добиват петрол, с която да прави складове и бензиностанции, изтъкна Калфин. По думите му това може да се случи „включително и чрез предоставяне на складовете на Държавния резерв, което и сега ще стане“.

Мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш няма да проработи, нито ще помогне на бранша, прогнозира още Калфин.

„Очевидно е, че министърът на финансите не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е страх да не се промени нещо в баланса на компанията. /…/ Финансовата стабилност има смисъл, когато държавата помага във време на криза. Кризата се управлява. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние доброволно сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, за да може да генерираш ресурс и да помогнеш на икономиката, когато е в криза. У нас цялото това нещо го няма като разбиране.“

„Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера – виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките“, подчерта Ивайло Калфин.

3 Comments

  1. И този неадекватен агитатор изпълзя.Беше в кабинета на Борисов и още помня думите му ,когато АБВ напуснаха под команда от Изток, че с Борисов се работи добре , предсказуемо и с аргументи и нещата се случват ,разбирай- с никой друг не е било така. А той е бил не в едно правителство…Сега ги активираха да принудят да подаде Борисов оставка. За какво им е – за …президентско правителство. Трябват им 3-6 месеца:1-во да опоскат до стотинка хазната ,после да изтеглят и приберат заемите и да оставят държавата на минус, и най- важното : да освободят олигарсите от ареста и да реабилитират Божков.Това е целта на мероприятието.То сигурно Борисов не знае…Бложков им е проблема- милионите им трябват, да напълнят партийните каси и да си платят изборите. И разни други сайтове призовават Борисов да отиде на избори , така трябвало ….блаблабла, за по- голямо мнозинство. Е ,ако това направи- наистина е Нарцис – двама души да излезат на площада и хуква да им угажда , на тази струна играят протестиращи смотаняци….и все ще ни върти от кота нула, аман от чест и достойснтво. Напред , Борисов , да не ти пука от Майчета Нинчета и Копейки….ОООО , а най- вече от учиндолски мераклий , дето плющят език о маса години ,…и кво? Ами, нищо…После ще му върнат властта , а ние пак ще опъваме каиша да мизерстваме и затягме коланите, пак отначало ще пълним хазната- до кога така???Е , не!

  2. Когато „социалистите“ започнат да са против държавни предприятия става ясно за чии интерес всъщност работят.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.