Стефан Цанев: Светът мисли, че българите пишем с руски букви

Снимка от фейсбук страницата на Стефан Цанев

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука.“ Тази позиция изрази пред „Хоризонт“ поетът, писател и драматург Стефан Цанев. 

„Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /…/ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука“, коментира Стефан Цанев.

Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича „изпуснат шанс“ това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде.

„Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света.“

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник.“

Довечера е телевизионната премиера на пиесата на Стефан Цанев „Цигуларката на Бога“. Пиесата се играе в Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък под режисурата на Мартин Киселов. В ролята на цигуларката е Доротея Тончева. В предаването „Преди всички“ Цанев я определи като една от най-трудните си пиеси – и за гледане, и за писане, „защото тя е твърде теоретична, твърде философска, навлизам в теми, които са твърде чужди за масовата публика“.

Ролята на художника, който не говори и остава безмълвен, е поверена на Петър Петров. „Това е лека шега към художниците. Моите приятели са преди всичко били художници. Обичах да седя в техните ателиета, да гледам те как сътворяват нови светове това са ми най-добрите приятели, но те са ужасно мълчаливи хора. /…/ И това е моят малко ироничен реверанс към моите приятели художници“, сподели Цанев, който признава, че се е страхувал дали пиесата ще достигне до публиката или ще бъде гледана само от тесен кръг хора, занимаващи се с изкуство или сноби.

„Обречените хора, на изкуството, малко по-другояче гледат на живота и на себе си, друга е гледната точка“, твърди Стефан Цанев, който сега работи по поемата си „Небесна гледна точка“.

„Изкуството трябва да разкрива на хората, да влияе върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството според мен“, допълни Цанев. Апатията според него е „гробището на всички добри намерения и на добрите качества на хората“.

„Човекът на изкуството е винаги пред ужасната пропаст, че трябва да слиза надолу. Това чувство, този страх винаги те държи нащрек. Никой не ти гарантира, че можеш да пишеш по-хубави стихове, отколкото си писал. А когато разбереш, че пишеш вече по-лошо, когато пееш по-лошо, по-добре да слезеш сам и да замълчиш“, изтъкна Стефан Цанев.

10 Comments

 1. Комунистът е човек, който се бори и мрази всичко цивилизовано и способно!
  В живота се води от завист, омраза и възможността да присвои чуждото!

  – Няма русофили и русофоби , това е една отдавнашно-разделително-мръсна РУСКА , подла игра на думи !!!!

  – Има – родоотстъпници /руски патриоти/ и Български Патриоти !!!!
  – ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО, РУСКИ СЛУГИ И БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ !!!!

  – Ще посъветвам руските патриоти : – Чимадан-вокзал-росия-сибир-орки-курорт-ЗАВИНАГИ !!!!
  – Защото след всичките предателства и гаври с българският народ – , от тук на татък в България ще им се вижда все по тясна , докато напълно изчезнат от нашият Български, Европейски живот !!!!

  – СЪДИМ И ПОГРЕБВАМЕ / НАТОРЯВАМЕ С / ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БСП-ДПС-НДСВ-АТАКА-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗ, КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПЛАТЕНИ, АНТИБЪЛГАРСКИ журналисти и съд = ДС-КГБ !!!!
  – ЗА ДА РАЗЦЪФНАТ НАНОВО БЪЛГАРСКИТЕ РОЗИ, ДА ЯДЕМ БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ И ДА СИ ГЛЕДАМЕ МНОГОБРОЙНА БЪЛГАРСКА ЧЕЛЯД !!!! НО ЗА ДА СЕ СЛУЧИ ВСИЧКО ТОВА ВИНАГИ КОГАТО ИМА ИЗБОРИ, “ КУЦО И САКАТО“ , ВСИЧКИ ПРЕД УРНИТЕ, ЗА ДА ИМА НАРОДОЛЮБИВАТА, НАША – Г Е Р Б, ТОТАЛНО МНОЗИНСТВО !!!!

  – Защо БСП съсздаде и подкрепя ДПС под егидата на ДС-КГБ :
  – за унищожаването и дооглозгването на Българският Род в полза на Русия, с помоща на родоотстъпници като Импексова и рогатият фатмак простак и Кучките Йо-Йо-Де , сестра Галева-Обща-Костинбродска, Ръбът Кънев и педалите Трифонов , Тафров, Ерменков и тнт !?!

  Защото:- КОМУНИЗМЪТ Е ФИЛОСОФИЯ : – на провала и страхът , – ВЯРА: – в насилието, кражбите и убийствата , в невежеството , простащината и предателството, – ЕВАНГЕЛИЕ: – на завистта , глупоста, лъжата, злото, и лудоста !!!!

  – Със сигурност обаче, Българският народ и единствената истинска , народолюбиво-прогресивна, ЕВРОПЕЙСКА партия – ГЕРБ, ще победим на изборите и след това ни чака много и отговорна работа : СЪД ЗА ЧЕРВЕНИТЕ : БСП-ДПС-НДСВ-АТАКА-СДС-БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗ- ПЛАТЕНИ ОТ ДС-КГБ , тяхната официална забрана !!!!
  Раздаване на имуществените и паричните им блага , за болни дечица, пенсионери, закъсали държавни, здравни заведения и в инфраструктурата на най-бедните общини !!!!

 2. Кой трябва да разпространява тази ИСТИНА?! Политиците, хората на изкуството и културата, известни личности…тоеаъ трябва да са будителите на България!!!

 3. Честит празник на българската култура, просвета и писменост.

  Първата ни азбука са древните български руни, които са създадени от дедите ни още преди 6500 г. Те са в основата на Линеар А и Линеар Б, от които по-късно философът Етикос Истрос, живял през IV в. в днешна Добруджа, създава облата Глаголица. Това е азбуката , на която е направен тогава първият превод на Библията на нашия език от учителят на гетите Урфил. Св. Йероним по-късно превежда Библията на латински. Той пренася тази азбука в днешните хърватски земи като ъглова Глаголица и там тя се запазва до XVIII в.
  В средата на VI в. данайците, наречени по-късно гърци, (от “graecarum” – административна длъжност – преводач в Римската империя) завземат светската и духовната власт в Източната римска империя и започват масови гонения на апостолическите християни, (българите, приели християнството от св. ап. Павел още в I в.) както и разрушаването до основи на всички раннохристиянски църкви. Анатемосват написаните на глаголица до тогава богослужебни книги на български език и предприемат пълното им унищожаване. Запазени са само няколко екземляра в атонските манастири. Това е и една от причините за победоносната война на княз Аспарух VII в. с ИРИ.

  “В българската наука се налага с нищо необоснованата хипотеза, че във «Велика Моравия» Константин-Кирил съставил глаголицата, пък в България (или Македония, според «македонските научници») Климент Охридски я бил преработил на «кирилица» и дори наименувал в чест на своя учител. Само по себе си това твърдение не е в състояние да издържи никаква критика и налагането му в българската наука можа да се извърши само по конюнктурни причини в определена епоха от нашата история, и то само от известни марионетки, чиито конци се дърпаха от другаде и с определени цели, нямащи нищо общо нито с истината, нито с науката. Но манипулацията с истината започва още много столетия по-рано.”

  Из “Готи и Гети”
  Асен Чилингиров

  Не омаловажавам делото на Кирил и Методий за канонизирането на езика и писмеността ни, а само искам да знам истината.
  Според проф. Чилигиров, задачата на Светите братя е да реформират глаголицата като използват „гръцки“ и „латински“ букви, допълнени с липсващите в тези две азбуки букви за написване на присъщите само на българите звуци. Те са се съдържали в усъвършенстваната от пет века глаголическа азбука. И както казва проф. Дамян Попхристов, те са си свършили работата перфектно, защото няма друга азбука в света с която да напишеш правилно думата “ъгъл” (Деу – DAEWOO). Транскрибирането на богослужебните книги от глаголицата на кирилицата се представя като нов техен превод, вече угоден на двете „правоверни“ църкви. Това е станало бързо и лесно, защото става дума за един и същ език.
  Не трябва обаче и да игнорираме твърдението на инж. Кирил Кирилов, че първообразите на 27 букви от нашата азбука са изписани в пещерата “Магура” и са на над 13 хиляди години.
  Каква ли азбука са отнесли древните ни деди към днешна Италия след падането на Троя, преди да основат Рим ?

 4. От личен опит знам: българите, разпиляни по света разказват- всеки на своите приятели-“Не ние пишем с руски букви,а те(руснаците) с български“…

 5. Вслушайте се в думите на Стгефан Цанев. Българският национален празник трябва да бъде – и аз съм убеден, че ще бъде – българският национален празник. Изпукнахме шанса през 1991г. когато се приемаше днешната конституция.И трябва да се знае кой беше против.Аз ъм свидетел на тези събития като депутат във ВНС. Няколко деня преди 9 септември 1991г. внесох по спешност законопроект за отмяна на текст в КТ, който обявяваше тази дата за национален празник.Беше разгледан в пленарна заля и отхвърлен От БСП едва не ме изядоха за тази моя инициатива.Същите тези хора не се съгласиха три месеца преди това с предложението на много народни представители в конституцията да залегне, че национален празник е 24 май. Правете си изводите. Сега, на;ионален празник е дата, която ни разделя.

  • Стефанчо станев защо няма място за коментари ? Цяла Бг 7 милиона ще ти накажат майка ти – аман от неграмотни комунисти които не знаят да си пишат името .

 6. Крайно време е 24 май да стане национален празник! Това е единствената безспорна и обединяваща всички ни дата!
  Дали ще се намери някой да го предложи? Пък да видим след това, Кой ще го отрече!

  • От личен опит знам: българите, разпиляни по света разказват- всеки на своите приятели-“Не ние пишем с руски букви,а те(руснаците) с български“…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.