Икономист: Чакаме около 15 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕС

Икономистът Георги Ангелов

България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда.

При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече.

Това написа в профила си вв Фейсбук старши икономистът в „Отворено общество“ Георги Ангелов, като пуликува и таблица с предложението на ЕК, обявено днес от Урсула Фон дер Лайен.

Като цяло, Хърватия и България ще бъдат страните, които ще получат най-голямо нетно финансиране от фонда за възстановяване – около 20% от БВП. Следват Гърция, Латвия и Словакия с дял над 10%. Сметката за фонда за възстановяване ще бъде платена най-вече от Германия.

Таблицата е от официален документ на Европейската комисия, публикуван днес – но разбира се, тепърва предстоят дебати по предложението, дискусии в Европарламента и между страните членки, така че са възможни промени.

Под статуса на икономиста се оформи дискусия, в която преобладава недоверието, че ще получим тези пари и съмнения дали ще бъдат усвоени според нуждите на хората.

Повдигна се и въпросът доколко е възможно България да е нетен донор във фонда, но се изясни, че това са спекулации на фона на официалните документи.

„Може да получи или ще получи. Понеже засега “може да получи…” е много по-малко от “получи” в историята на България“, пише икономистът Владимир Каролев.

В дискусията се включи и евродепутатът Радан Кънев. Ето какво написа той.

„Да, България МОЖЕ да бъде голям печеливш от този план. МОЖЕ да привлече и още толкова преки частни инвестиции. Готови пари обаче няма, има доста конкретни приоритети, в които сме много изостанали. Трябва обществено, политическо съгласие и много работа“.

Очертаващата се възможност да получим до 15 млрд. евро потвърди и в предаването „Лице в лице“ евродепутатът Андрей Новаков.

 

1 Коментар

  1. Ето къде било заровено кучетооо…Изпълзяха критикари , плювачи и насилници на властта , стари мераклий и руски подлоги да свалят правителството ,Мислех си , защото сега е момента да се опитат в кризата. Макар , че кой иска в трудни времена да управлява.А то ..защото ще има 15 милиарда еврро свежи пари.На Президента му текат лигите- плюе, плюе, чак си вярва, а къде беше по време на пандемията- в къщииии, пред тв и като свърши опасността – хоп и в екрана- важен наперен и ох , че съм умен , ох..Майчето без пари не скача , а и тя знае за милиардите , Славчо, РУМЕН ПЕТКОВ бре, бре – той само като му зашумят банкнотите и замирише на нефт изпълзява и още …десетки знайни и незнайни мераклий за милиарди, не милиони ..се правят за бабаити..да,да,да..в екстаз до болка .Жалки стари алчни муцуни.Противни гадове.Как искат да ги гепнат.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.