17 нови случая на COVID-19 (обзор)

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: МС

Новите случаи на COVID-19 в България са 17, каза на брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от БТА.

Общият брой на потвърдените случаи е 2477, посочи той.

Един нов случай има на заразен сред медицинския персонал – още една медицинска сестра в Ямбол. Няма новозаразени деца. Общо 965 са излекуваните. Един човек е починал.

Под 200 са хоспитализираните, каза още той и посочи, че това е добра тенденция.
Бразилия има най-голям прираст за последното денонощие с 22 хиляди новозаразени, с общо близо 415 хиляди. В САЩ има 20 500 новозаразени; в Испания новите случаи са 510, в Русия – новите случаи са 8338. Във

Великобритания има общо 267 240 заразени.

В Турция има 1035 новозаразени, с близо 160 хиляди общо заразени. В Сърбия има 48 нови случая, в Гърция има 11 нови, в Босна и Херцеговина – 19, в Хървитя няма новозаразени, в Албания са 21, посочи още той.

Особено активни огнища в страната няма, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му се обсъжда с правителството премахването на 14-дневна карантина на влизащи български и чужди граждани.

Ограничителните мерки се отхлабват, но изискването за носене на маски в закрити места ще остане още дълго, добави той.

Тестването на персонала на детските градини и ясли, което трябваше да се направи на случаен принцип, все още не е приключило, каза още Кунчев.

Клиничните проучване с хидроксихлорокин спират заради множеството странични ефекти, но не и прилагането му, каза ген. Мутафчийски. Препаратът се прилага при определени пациенти, които нямат противопоказания. В страната ни не е правено проучване на лекарството, добави той. По думите му излекуваните българи се проследяват и засега се установява, че пациентите със среднотежки и тежки форми на коронавируса имат белодробни проблеми, но все още е много рано да се дават окончателни заключения.

Специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/ са посетили болница „Сан Матео“ в Италия и предстои двете лечебни заведения да подпишат договор за обмяна на технология и идеи. Италианските специалисти са представили последиците от коронавируса – увреда на бял дроб, на сърдечния мускул и на други органи. Били са описани и кожни промени близо месец след боледуването, допълни той. „Правени са биопсии на сърца, което не съм чувал да се прави в България, като по този начин е доказано засягането на миокарда“, добави ген. Мутафчийски. Засягането на кръвоноснитет съдове от коронавируса е такова, че може да предизвика всякакви заболявания. Болестта отнема средно 13 години от живота на болния, посочи той.

Имунохематолозите в „Сан Матео“ са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата, каза още ген. Мутафчийски и допълни, че това сега се разработва и във ВМА. Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те на я използват, обясни той.

Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на „Сан. Матео“. В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма, посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.