Спецакция в София и Русе: Влязоха в дома на зам.-министър, екоминистерството и офиси на братя Бобокови

Полиция Снимка: МВР

Прокурори, следователи и жандармерия влязоха тази сутрин в административната сграда на „Приста ойл“ на братята Атанас и Пламен Бобокови на ул.“Борисова“ в Русе, където се намира и почетното консулство на Украйна, и в къщата на Пламен Бобоков, която се намира на ул.“Хан Аспарух“, съобщиха местните медии.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че тече акция на Специализираната прокуратура. Тя е по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група.

„Повече информация ще бъде дадена в късния следобед днес. На място са наблюдаващи прокурори. По-късно ще бъде съобщено към кого е насочена акцията“, добави Милева.

По неофициална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията.

По-рано стана ясно, че разследващи са влезли в дома на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград. Служители на ДАНС и прокуратурата са влезли и в сградата на самото министерство в София. Най-вероятно разследването е срещу организирана престъпна група и е свързано с внос на боклук от Италия. Красимир Живков е два мандата кмет на Правец, а след това и областен управител на София. Работил е по проекти на ВиК инфраструктурата.

Засега не е ясно дали операцията в Русе е свързана с акцията в Ботевград срещу зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Една от компаниите на братя Бобокови обаче има отношение към работата на МОСВ по отношението на рециклирането на боклук.

Бизнесът на Бобокови е в две основни направления – производство на масла чрез „Приста ойл“ и производство на акумулатори в „Монбат“. Бизнесът с масла излезе и извън България с продобиването на Заводи в Турция и Узбекистан. Към групата е и заводът „Верила лубрикантс“ до София. Братята имат и бизнес с рециклиране – не само у нас, а и в Узбекистан, както и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна.

Служители на ДАНС и държавното обвинение проверяват и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. От прокуратурата в града под тепетата засега не дават официална информация за разследването в пловдивската екоинспекция.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.