Васил Божков обяви, че съди България

Васил Божков

Васил Божков обяви, че е завел дело срещу България заради изземването на артефактите от колекцията му от антични предмети, оценявана за стотици милиони евро. Това обяви самият той във фейсбук страницата си, отново в 8 часа сутринта.

Отделно богаташът в изгнание обеща да съди главния прокурор Иван Гешев и всички други длъжностни лица, отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на античните предмети. Божков припомня и че Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Преди три дни собственикът на Нове Холдинг и Еврофутбол отново през социалните мрежи съобщи, че на свободния пазар се е появил един от ритоните от конфискуваната от държавата колекция.

Ето и новата публикация на Васил Божков:

За разлика от прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово издържани обвинения.

Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите, e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции.

Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“.

2 Comments

  1. Национално богатство означава, че е притежание на държавата а не на лицето Божков. Т.е. на всички българи. Да съди себе си, че е правил пари с нещо което е притежание на тази държава.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.