И проф. Христина Вучева заговори за промяна на данъчната система

про. Христина Вучева

„Може би наистина е време, дори малко се закъсня, да се осмисли предложение и намиране на най-добрите решения за промени в данъчната система… Намаляване на ставки на косвения данък, на ДДС е нетрадиционно решение“.

Това коментира пред БНР финансовият експерт проф. Христина Вучева, бивш служебен вицепремиер.

Според нея това решение се е взело набързо, „без да се осмислят всички възможни изходи от ситуацията“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Вучева коментира твърденията за картелно споразумение между бензиностанциите за горивата:

„По-скоро е вярно, че е имало не малко злоупотреби с данъци и акцизи, свързани с продажбата на петрол… Там не е доведена нито една мярка докрай… Идеята за държавна петролна компания не мисля, че ще даде резултат, защото беше подхвърлена недостатъчно обосновано. Да създаваш държавна компания в момент, в който пазарът върви надолу, не е много разумно“.

По думите на финансовия експерт премиерът трябва да настоява за много ясна сметка, която показва какво точно ще се прави.

3 Comments

  1. А не можем ли да предположим, че БСП експерти с прокламирането на прогресивния данък целят намаляване на събираемостта?Чудят се как да отслабят държавата и да я направят безинтересна за европейския бизнес. Богати тук няма да дойдат да си вложат парите , при тази липса на кадри..А и нашите дребни търговци изцяло ще се влеят в сивата икономика.Освен ДДС има и косвени данъци- и …50 % ще скрият доходи.Изглежда тук е заровено кучето. А и едрия бизнес ще намери вратички да крие доходи- така и работната заплата ще намалее, осигуровки и прочее. БСП сами въведоха 10 %- тния данък , като мислеха да управляват вечно , но сега , нещата се обърнаха и се чудят как да разхлабят веманията… То ако беше супер прогресивния данък , нямаше цяла Европа да измести производството си в Китай и държави от Източна Европа

  2. Защо всички които се мислят за експерти или поне така ги наричат пропускат,че това е ВРЕМЕННО ?Защо пропускат,че действието на закона ще бъде ограничено във времето?Защо не им се обясни на „специалистите“,че това е механизъм който цели съживяването на един бизнес вместо раздаването на пари на куп и на калпак?Защо не им се обясни,че част от тези пари ще се върнат под формата на осигуровки върху 800 лв.?Експерти,ха .

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.