Радев приглася на БСП за прогресивния данък, а Плевнелиев?

Президентите Радев и Плевнелиев /в дясно/. Снимка от БНТ

В условия на криза да искаш дебат за увеличаване на налозите е популистка провокация

Снимка: Вевести.бг

Евгени Петров

Президентът Румен Радев настоя за дебати за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите.

Държавният глава смята, че тя ни отдалечава от европейския модел, стана ясно от негово изказване в Садово.

Данъчната материя е тема за нобелисти и много тесен кръг експерти, за да коментирам по същество темата.

Но не мога да отрека, че тя се появи сякаш от нищото в най-неподходящия момент за такива дебати и за нула време се изпълни с популистко съдържание: Плоският данък не е справедлив, идва време за дебат по прогресивното облагане.

И още по-изненадващо – по темата се “прегърнаха“ левият Румен Радев и уж десният Росен Плевнелиев.

Ето как реагира икономистът Евгени Кънев по въпроса:

Президентите Радев и Плевнелиев шокиращо намериха първия си консенсус: да се въведе прогресивен данък върху доходите.

Те единодушно се съгласиха средната класа да им плаща заплатите и пенсиите.

От висотата на високата си данъчна експертиза те намериха дори два съвсем различни аргумента:

Плевнелиев реши, че ние като една европеираща се жаба трябва да вдигнем краката и да ни подковат като западноевропейски вол.

Нищо обаче не спомена за стесняване и на базата за облагане, както на Запад.

Радев, завинаги верен на електората на БСП реши, че е крайно време да се вземе от произвеждащите висока и даде на произвеждащите ниска добавена стойност. Сигурно защото това е пътят към модерна икономика на знанието“.

Край на цитата.

Позицията на Радев е разбираема – трябва да се клати, да се подкопава и да се руши всичко стабилно в държавата. И то с най-популистките внушения – данъците са несправедливи, трябва да се вземе от богатите и да се даде на бедните. Това остава в съзнанието на хората и в криза, съпътствана от обедняване подобна теза е добре дошла. Какво му става на Плевнелиев, обаче? И какво чакат и двамата, та не поканят и Георги Първанов – тогава триумвиратът ще  бъде още по-авторитетен.

Да се започва дебат по въпроса за промяна в данъчното облагане в момент на криза, когато всеки лев и всяко евро са прескъпи за бизнеса, е повече от глупаво. То е истинска провокация. Защото не е време да се взема от бизнеса, а да се дава. Да се стабилизират тези, които после ще плащат данъци. Защото първото нещо, което ще искат социалистите да се пипне е т.нар. „плосък данък“. А хората с високи доходи – по стръмната скала.

Както е „указано“ в Манифеста на комунистическата партия, т. 2 – „Висок прогресивен данък“ /Благодаря на Красен Станчев, че ми го напомни/.

Провокация е още, защото програмата на управляващите не предвижда промени в данъчното законодателство. Аз също не съм съгласен с намаляването на ДДС за ресторантьорите, но мярката е временна и частична, тя не засяга същността на данъчното законодателство като цяло.

Да се иска в този момент дебат по промяна на данъчното законодателство означава и крайно лош сигнал към инвеститорите, които и без това са се свили в черупките си. Особено във време на рецесия.

Играта на Румен Радев е ясна – преди изборите той ще бъде форлойферът на предизборните идеи на БСП, а крайъгълен камък в тяхната икономическа програма винаги е бил въпросът за прогресивното подоходно облагане. Без всякакво съмнение един от щабовете на социалистите предизборно ще се намира на „Дондуков“ 2. И също така, ако бъде поканен, несъмнено Първанов, който тотално се загуби от политическата сцена, ще се изкаже през партията си със затихващи функции АБВ в полза на прогресивния данък.

Но Плевнелиев?

Та както споменах по-горе, мненията по данъчното законодателство е работа на малцина избрани. Как така можем да сме във валутен борд повече от 20 години, но да искаме да си сменяме данъчните закони след малко повече от 10…

Не на последно място – дебатът по данъчното законодателство е политически, не президентски. Той не се ражда в кабинетите на тесен кръг от шепа съветници със съмнителни познатия и политическа аргументация. Няма условия за подобен дебат, както нямаше и по въпроса за промените в Конституцита, свързани със съдебната власт и мястото на прокуратурата. Инициатива, която „угасна“ от само себе си.  И Радев, и Плевнелиев трябва да го помнят.

Що се отнася до справедливостта – да, държавата трябва да третира еднакво справедливо данъчно всички свои граждани. И ако един служител получава 1000 лева, при плоския данък държавата ще му прибере 100, докато на този с 3000 лева доход ще му прибере 300. После, когато държавата с тези пари построи магистрала, и двамата ще я ползват еднакво, независимо, че вторият е дал 3 пъти повече.

Толкоз.

1 Коментар

  1. Прогресивен данък? Ако на моя работодател му увеличат данъка, как това ще се отрази на мене? В никакъв случай той (работодателя) няма да ми вдигне заплатата. По-вероятно е точно обратното, да ми я намали. Не, Благодаря!!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.