Чакаме допълнителни 376 млн. евро за селските райони

България очаква да получи увеличение на бюджета по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/с 376 млн. евро, запазваме и бюджета по директните плащания, дори малко го увеличаваме.

Това каза на брифинг в Министерския съвет днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева непосредствено след заседание на Консултативния съвет по зърното.

В отговор на въпрос по повод коментар от президента Румен Радев, че у нас се подпомагат повече едрите земеделски производители, за сметка на по-малките, министър Танева коментира, че преди да се правят подобни изказвания е добре да се познава нормативната база и общите европейски принципи на разпределение на субсидиите. На първо място те се дават на площ и това е обща европейска регулация и по правила, които България не може сама да промени. На второ място страната ни се е възползвала от всичките й дадени възможности от пакета за директни плащания в размер на близо 800 млн. евро, така че максимално възможните средства да бъдат насочени към дребните производители с преразпределителното плащане – към сектор „Животновъдство“ и към сектор „Плодове и зеленчуци“ чрез обвързаната подкрепа.

Министър Танева каза още, че при новия бюджет за ПРСР всички предимства отново са били дадени на тези недофинансирани сектори и нито един от едрите фермери не е одобрен за субсидия. Тя посочи също, че слот анализите по новата ОСП са изготвени в тясно сътрудничество с науката. Има изцяло подготвен нов законопроект за земята и дебата за корекции по него продължава.

Венцислав Върбанов, председател на Консултативния съвет по зърното, припомни, че над 1,5 млрд. лева са рентите, които се плащат на собствениците на земеделските земи и няма друга страна в ЕС с толкова високи ренти. Там, където те са най-високи, именно там са и локалните проблеми с реколтата, породени от силното засушаване, посочи Върбанов.

Председателят на Консултативния съвет по зърното информира, че до момента от страната са изнесени 4,5 млн. тона хлебна пшеница, 1 913 хил. тона е изнесеното зърно от царевица и по двата показателя поставяме рекорди за последните 30 години. Страната ни е на четвърто място в света по износ на слънчогледово олио, като сме внесли 6 хил. тона слънчоглед, за да бъде преработен в български предприятия и реализиран след това в чужбина, отбеляза Върбанов.

Той беше категоричен, че през последните години винаги целта е била подкрепа на по-малките производители и чувствителните сектори и през новия програмен период тази политика ще бъде запазена, като финансирането от ЕС обаче не може да бъде променено.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.