Томислав Дончев: България получава 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране за справяне с коронакризата

Вицепемиерът Томислав Дончев. Снимка от ТВ "Европа"

България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви в интервю за „Хоризонт за вас“ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро. То не е така безусловно. Ще има различни части от него, за които трябва да се подготвят планове, програми. То трябва да бъде съчетано с политиките по декарбонизация, със сигурност ще бъде съчетано с изисквания за реформи“, каза вицепремиерът.

Според Дончев, ако това ново финансиране бъде съчетано с финансирането по всички останали инструменти, в следващите години България ще има на разположение над 26 милиарда евро безвъзмездно финансиране“, обясни вицепремиерът.

Сумата за безвъзмездна помощ за България все още не e гласувана.

Вчера в отговор за БТА от ЕК съобщиха, че предлагат България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията уточни, че разпространените в сряда данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били само примерни. Тези данни са отчитали възможните нужди на държавите за възстановяване на техните икономики.

Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация.

Очаква се през юни Европейският съвет да обсъди тези предложения. Предвижда се заемите да бъдат изплащани до 2058 г., като до 2027 г. се покриват единствено лихвите.

1 Коментар

  1. В Хоризонт за вас работи едно моме,Големинова.Такова перекенде и злобно женче не се е срещало отдавна в ефир.Обсебена от Гешев и Борисов.Не спира да бълва жаби срещу правителството и прокуратурата.За политиците има мандат,а за журналистите вечност?Памперсите се сменяват,защото се умирисват!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.