Красимир Живков, Атанас Бобоков и още трима остават в ареста

Темида

Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от обвинените за организирана престъпна група за внос на отпадъци. Другият брат Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лв.

Решението на спецсъда стана ясно след полунощ, а заседанието продължи около 14 часа.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура коментира пред БНТ, че на територията на Червен бряг е открито голямо количество вредни отпадъци и предстои установяване на произхода им. Той бе категоричен, че има връзка между инсталацията на братя Бобокови и намерените в Червен бряг опасни отпадъци. Организираната престъпна група е действала в две направления, като крайната цел е била набирането на финансови активи в резултат на неплащане на данъци.

Спред Кънев много по-важна е екологичната катастрофа, до която могат да доведат вредните отпадъци, защото третирането им е в разраз с всички европейски и български закони. Веществата имат дълъг период на разпад. Прокуратурата е сезирала МОСВ, за да се реши дали да бъдат отработени или депонирани.

Печалбата от аферата е за милиони. Събрани са доказателства за Красимир Живков и бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, че са превишавали правомощията, които имат, като целта е да помогнат на престъпната група и търговските дружества, контролирани от нея. Двамата се утвърждавали протоколи с невярно съдържание. Не са били спазени редица европейски регламенти за третирането на тези отпадъци, не са били връщани в чужбина, откъдето са дошли

Още не е ясно кой е ръководителят на престъпната група, каза Кънев.

Другите тримата обвиняеми са подправяли фактури пред НАП пред последните 6 месеца на стойност половин милион лева. Предстои да се проверят и други данъчни периоди.

Спецпрокуратурата работи заедно с италианските служби, защото част от боклука е внос от Италия, обясни Кънев. Проверяват се финансови потоци между двете страни. Групата е контролирала дружества в Италия. Събрани са доказателства за верига от дружества – български и италиански, използвани за престъпната дейност.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.