Дончев: 9 млрд. евро ще е безвъзмездното финансиране от Европа

Томислав Дончев
Томислав Дончев. Снимка: Вевести.бг

България има шанс да получи еврофинансиране в размер на 12 млрд. 845 млн. евро, като 9 млрд. евро ще е безвъзмездно финансиране. По-голяма част от това финансиране трябва да се ползва до 2024 година, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на днешното правителствено заседание, предаде БГНЕС.

Това финансиране разбира се не е безусловно, то трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, но то има и силен реформаторски уклон – към зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи.

Но към момента остават неясни механизмите за разпределяне на финансирането. Има индикации обаче, че по част от него ще се кандидатства на база на определени изисквания, които държавите-членки трябва да покрият, коментира вицепремиерът.

Добрата новина е, че ако имаме многогодишна финансова рамка в рамките на годината, още през 2020 г. България би имала възможността за достъп до 692 млн. еврофинансиране.

Това е задачата ни за юни и юли – да бъдат изработени адекватни механизми за грантови схеми. Ако това финансиране е налично до есента, ние да можем да го предоставим на пазара, каза още Дончев.

Надявам се в ЕС този план да получи подкрепа, заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

Голям пробив е идеята на ЕК за издаване на общ дълг. Тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране на много изгодни условия, смята Горанов.

Според него предложенията за дефицитно финансиране на многодишната финансова рамка говори за нов тип европейски бюджет.

По думите на Горанов най-важната задача пред правителството е максимално бързо да съобрази програмирането и начина, по който ще се използват тези евросредства, за да може да го адаптираме към нуждите на нашата икономика.

Играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да кажем, че до 30 млрд. може да докараме в държавата, но те имат толкова много условности, заключи в коментара си и министър-председателят Борисов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.