Борисов: Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено

Бойко Борисов Снимка: МС

Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителство заседание, предаде БГНЕС.

Той направи изказването си в началото на заседанието, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса.

По думите му има недомислие в заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. “Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, опита да даде пример Борисов. „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво да направят и как да го направят. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, само да останат социалните мерки – 60/40 и други подобни”, каза Борисов пред министрите и им разпореди веднага да бъдат отрегулирани недомислиците в заповедите за органичителни мерки.

В хода на правителственото заседание премиерът Борисов съобщи, че още днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Рилския манастир, защото има изграден 40-километров път, но само на едно място има свлачище, което трябва да бъде ремонтирано. Отделно от това, държавата отпуска и 1.3 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция в манастира.

Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание. Първата година бяха около 21 милиона за заплати, м.г. – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички – не искам да се караме, и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили. Сутринта и на Коалиционен съвет одобрихме отпускането на следните средства: за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1.3 милиона лева за Рилската света обител. Между другото, мярката 60/40 работи добре и в манастирите“, уточни премиерът. 600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.

Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, допълни министърът на земеделието Десислава Танева.

На заседанието си днес министрите одобриха и отпускане на още 200 хиляди лева за Бачковския манастир, за Троянския – 200 хил., за манастира в Кръстова гора – 300 хиляди лева. „Това е нашият Атон, а основната църква там едното й крило е почти разрушено“, допълни премиерът.

Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия. Наесен кабинетът ще отпусне още 400 хиляди лева за ремонта й, допълни Борисов.

Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини.

„Когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София, и тези псевдодемократи сега бяха синьо-червената мъгла в София преди – те ги разпродадоха тези градини. Оттогава досега над 100 нови детски градини са направени. Тази памет трябва да се пази, не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, те са се родили вчера, а партиите им от години разграбват София“, възмути се премиерът.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.