Проф. Любомир Топалов: Убийството на Джордж Флойд запали клечка в стая с газ

Кадър от видеото със зловещия арест на Джордж Флойд

„Убийството на Джордж Флойд прилича на запалването на клечка в стая, пълна с газ. Има полицейска култура, която толерира тази грубост, с която се действа, това е сериозен проблем в държавата. Съществува и проблемът с коронавируса, който затвори хората и това доведе хората до крайности. Много хора си и изгубиха работата. Има я и реакцията срещу расовата дискриминация. Убийството в Минеаполис беше тази запалена клечка, която взриви всичко“.

Това коментира пред БНР Любомир Топалов, гост професор в Бостън колидж.

Според него спонтанните организации никога не са напълно спонтанни, „въпросът е по какъв начин се започва лавината, която се срива надолу“:

„Грабежите са доста организирани… Близо до там, където живея, се намира най-големият мол в региона и онзи ден около 50 коли бяха дошли, имало е съобщение в социалните медии, че се организира грабеж на този мол, имаше много полицаи и успяха да предотвратят грабежа. Има и спонтанност, но са факт и добре организираните групи, които ескалират след вечерния час“.

В предаването „12+3“ проф. Топалов допълни:

„Ако Тръмп изкара армията, поема риск и това ще бъде огромна грешка в първия му мандат. Но той е президент на риска, така че може и да го направи… Америка има национална гвардия, това са военизирани отряди, които са от резерва и се използват за потушаване на някои от размириците. Те са по-добро решение. Вкарването на армията ще предизвика напрежение в страната“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.