Доц. Мангъров: Да спрат сутрешните изпълнения на Щаба, от тях няма нищо добро

доц. д-р Атанас Мангъров

Не очаквам да има втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. Това каза в Русе началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, предаде БТА.

По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост – „в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна“.

„Поначало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002-2003 г. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове“, заяви Мангъров, който от началото на пандемията критикува дейтвията на Националния оперативен щаб, ръководен от проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите на Мангъров обстановката в момента се нормализира.

„Вижда се, че нещата вървят към своя край. Хубаво е, колкото може по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот. Хубаво е също така да спрат тези сутрешни изпълнения с Щаба, от които мисля, че няма нищо добро. Хубаво е да се обърнем назад и да погледнем това, което се случи, да се опитаме да разберем защо се случи. Защото всеки, който не познава, който не прави разбор на историята си, е осъден да я повтаря“, заяви още той.

Той участва в Русе в медицински форум на тема „COVID-19 – в настоящето и въпросът за бъдещето“, организирана от партия „АБВ“. Председателят на партията Румен Петков заяви, че на 22 май тази година е изпратил заявление по Закона за достъп до обществената информация до Министерския съвет. С него той иска да му бъде предоставено копие на водените протоколи от проведените заседания на Националния оперативен щаб. Петков каза, че така ще се разберат мотивите за всяко едно действие, предприемано от Щаба.

5 Comments

  1. На този човечец Медицинският щаб нещо му пречи и му бърка някъде… За мен той е вреден за хората… Не разбирам защо му се дава поле за изява по телевизиите!

  2. ЛУДИЯТ МИРА НЯМА, А КАТО СЕ ПРИБАВИ И ЗАВИСТТА, И ЗЛОБАТА, ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТО.

  3. Мангъров е педиатър и инфекционист, но пък непрекъснато се изказва по отношение на Covid-19…SARS, наистина се вихри през 2002-2003 г., но беше обявен за епидемия, а починалите в целият свят 811 / заболели 8096 /.Сега, както знаете имаме Пандемия, заболели в цял свят 6,484,776, починали 383109. Разликата е съществена и по вирулентвост и по брой заболели и по брой починали…Каквото и да говори Мангъров, фактите го опровергават!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.