Пълна каша с цената на топлото – ще се повишава, или не?

Противоречиви медийни информации, съпроводени с остри критики в  социалните мрежи се появиха за новите цени на парното и топлата вода от 1 юли. 

Утре КЕВР трябва да вземе решение по въпроса, но обтекаемите обяснения и солидните нови цени предизвикаха меко казано недоумение в гражданите.

БНР излезе с информация, че Комисията предвижда по-високи цени на парното от 1 юли, като най-голямо увеличение се планира за София – с 22 процента.

Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9 процента, за Варна – с 8, а за Плевен – с 3 на сто. Поевтиняване с 2 процента при тецовете на газ е предвидено само за Пловдив.

Предложенията за нови цени на парното са формирани на базата на изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година, уточнява БНР.

„Ново увеличение на цените на парното и топлата вода от юли предлага комисията за енергийно и водно регулиране. Отоплението ще поскъпне с между 3 и 18 на сто в сравнение с настоящата цена“, пък съобщава БНТ.

Междувременно в „Лице в лице“ по бТВ водещата поиска от госта си Таско Ерменков да коментира новината, който прехвърли отговорността върху управлението на енергетиката. Това накара министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се включи в ефир и да обясни, че увеличение на цените не трябва да има.

БНТ пояснява че всъщност ще има не увеличение, а намаление: „Изчислени обаче спрямо цените през целия отоплителен сезон, новите ще бъдат по-ниски, обясниха от енергийния регулатор. Най-голямо ще бъде намалението в Плевен, София и Пловдив“, уточняват от обществената телевизия.

Новите цени ще важат една година. От енергийният регулатор обясниха пред „По света и у нас“, че се налага да бъдат увеличени цените заради очакваното поскъпване на природния газ през есенно-зимния сезон.

Никой не може да разбере как така цените ще бъдат повишени заради очаквано поскъпване на природния газ, след като няма намаление при реалното понижение, коментират читатели във Фейсбук.

Едно от обясненията е следното: След поевтиняването на природния газ с 42 процента се понижи и цената на топлото, но въпреки новото понижение с 9%, КЕВР очаква прогнозно повишение на газа за аследващата една година с доста повече и на тази база вдига цените още от сега.

Ето и позицията на Теменужка Петкова пред БНТ:

„На база на изходните данни,които Булгаргаз е предоставил, на база на заявленията на Булгаргаз, на база на предоговарянето на цената на природния газ за България между Булгаргаз и Газпром категорично мога да кажа, че не е налице основание за покачване на цената на топлинната енергия. Напротив, цената на топлинната енергия ще бъде намалена. Булгаргаз даде заявления за цената на месец юни,която е с 9% по-ниска спрямо цената за май, така че не е налице никакво основание за притеснение от страна на потребителите и основание за покачване на цената на топлинната енергия. Аз смятам, че КЕВР щу внесе яснота по този въпрос.

Остава единствено да изчакаме решението на КЕВР

1 Коментар

  1. Кашата е в главата на доносникът с име на полов атрибут и също такъв манталитет.Като всеки уважаващ себе си ДС сътрудник и той(ташко),разбира от всичко.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.