Д-р Кунчев: Който киха и кашля, да носи маска навсякъде

Доц. Ангел Кунчев

Тъй като маските се очертаха като много тежък проблем, спомнете си, че от самото начало ние казвахме, че маската има най-голямо значение за хора, които са с клиника и това остава в сила. Който не се чувства добре, който киха,  кашля, има каквато и да е симптоматика, би следвало да носи маска и то навсякъде – маските пазят другите, а не самите нас.

За училищата нещата са ясни – няма за кога да се връщат учениците, за университетите – зависи от ситуацията, и сега там, където има отделни прояви, при спазване на тези правила, те могат да ги осъществяват, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

На въпрос дали е приключило националното представително изследване в Пловдив, което да покаже колко българи реално са се срещали с вируса, той посочи:

“Не е приключило, събрали сме около половината серуми, в момента върви активно. Имаме първи резултати, но няма смисъл на извадка да казваме някакви резултати. Предполагам, че в следващата седмица ще сме изследвали, сега даваме една възможност и на хора, които желаят активно да се включат, също да бъдат изследвани“.

Ограничен ли е клъстерът в Сърница, откъдето са случаите от последното денонощие

“За Сърница – нещата в момента се случват. Вероятно на база на религиозните празници и семейно събиране на много хора на едно място се е случило това активно заразяване, някои от тях са общински служители, други са с други професии. Разширяваме кръга от изследваните лица, така че вероятно ще излязат и още някои, активно намерени – вие виждате и днес от тези, които сме 25 души намерили, всъщност само 7 са с някаква клиника, седем са в болници, което означава, че ще имаме все повече такива случаи, които не са болни, но ние активно намираме в резултат на изследването на контактните лица“.

Това, което очаквахме при детските градини и ясли, че посещението е под 50 дори под 30% от децата. Продължават тези, които имат възможност, да си ги гледат вкъщи. Аз знам за един случай (на Covid-19 – б.р. ) и той не е свързан с работата в градина, а като контактен в семейно огнище, но така или иначе се взимат мерките, за да няма риск за децата.

За летищата, това, което по принцип приемем след 15-и като мерки, и аз не искам да избързваме и да казваме, защото виждате, че е доста динамична ситуацията. Ако нещата тръгнат на зле, няма да се случи, това което обявяваме. Но предварителният ни план е действително, пък дай Боже да има решение на общоевропейско ниво, тези рестрикции по движенията да паднат.

1 Коментар

  1. За градския транспорт и магазините маските трябва да са задължителни! Именно поради тази причина да не заразяват другите!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.