В Германия: 300 евро за всяко дете, понижаване на ДДС

Ангела Меркел. Архивна снимка

300 евро за всяко дете и понижение на ДДС – това са само две от мерките в огромния спасителен пакет, за който се договориха управляващите в Германия. Пакетът за стимулиране на икономиката е в размер на 130 милиарда евро, съобщи Дойче Веле.

След продължили два дни преговори коалиционните партньори в германското правителство успяха да постигнат споразумение за огромен помощен пакет, чиято цел е да изведе страната от най-тежката рецесия след Втората световна война. Както съобщи германската канцлерка Ангела Меркел, помощният пакет за борба срещу последиците от пандемията е в размер на 130 милиарда евро, които ще бъдат на разположение през тази и през следващата година.

Пет от мерките

Една от основните мерки в пакета е временното понижаване на ДДС – от 1 юли до края на годината ДДС спада от 19% на 16%. Намалява и цената на тока, а покупката на електромобил ще бъде субсидирана с 6000 евро.

Спасителният пакет предвижда и директна помощ за семействата – за всяко дете ще бъде изплатен еднократен семеен бонус в размер на 300 евро. Германските железници и общественият транспорт също ще бъдат подпомогнати.

„Ако искаме следващите поколения да имат бъдеще“

С общи усилия ще се опитаме да се справим с тази изключително трудна ситуация – и да излезем силни от нея, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. По нейните думи, договореният спасителен пакет е безалтернативен. „Трябва да инвестираме сега, ако искаме следващите поколения да имат бъдеще“, заяви Ангела Меркел.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.