„Колектив“ – филм за най-мащабната измама в здравеопазването в Румъния

Каталин Толонтан

Днес е премиерата на новия документален филм на HBO Европа и Александър Нанау „Колектив“. Филмът е разказ от първо лице как колективното търсене на истината може да разкрива корупционни схеми.

На 30 октомври 2015 г. избухва пожар по време на концерт в клуб „Колектив“ (Colectiv) в Букурещ. На място загиват 27 младежи, а 180 са ранени. Още 37 жертви с изгаряния умират в болниците в първите 4 месеци след пожара. Раните им не са били определени като животозастрашаващи.

Документалният филм на носителя на „Еми“ Александър Нанау и HBO Европа проследява разследването на малък екип журналисти, към които се присъединяват лекарят Камелия Реою и Влад Войкулеску, временен министър на здравеопазването. Всички те, заедно с част от жертвите на инцидента, застават пред камерата, за да разкажат за най-мащабната измама в здравеопазването в Румъния.

ТРЕЙЛЪР гледайте тук

Разказът за корупционните схеми в здравната система и цената на човешкия живот е не по-малко актуален и в наши дни и надхвърля границите на една държава. Филмът е доказателство за значимостта на разследващата журналистика и правото на хората да търсят достъп до истината.

Подходът на Александър Нанау е без интервюта и без глас зад кадър. Той споделя, „моят процес на създаване на документални филми е чисто наблюдателен. Процес на учене от живота на другите, на израстване на личностно ниво чрез възможно най-близко доближаване до точка на пълна идентификация с избраните главни герои.“

Пожарът в „Колектив“ беше национална травма. Усещаше се, сякаш  всички в страната са част от него. Когато започнах да работя върху този филм в началото на 2016 г., не съм си представял, че годината ще бъде основен повратен момент за демокрацията по целия свят. Не съм подозирал, че до финализирането му повечето от това, което може да се каже за румънското общество, би било еднакво уместно за по-старите, по-утвърдени демокрации, било то Великобритания, САЩ, Италия, Унгария, Полша, и така нататък. Имаше модел на популисти, които превземат, лъжат и атакуват свободната преса, злоупотребяват с държавните институции в свой интерес и изкривяват самото значение на либералните ценности и социални структури. 2016 г. тества демокрации по целия свят, но също така тества всеки един от нас.“, допълва Нанау.

 

Михай Греция, режисьорът на филма е един от оцелелите след инцидента. Той се присъединява към екипа на Александър почти веднага, след като излиза от кома. 

 

Хората, които застават пред камерата на Нанау:

Каталин Толонтан (CATALIN TOLONTAN, 47) – разследващ и спортен журналист

Толонтан е спортен журналист и главен редактор на всекидневника Gazeta Sporturilor. През последните години името му се свързва с поредица от значими разследвания за корупция в спорта и политиката в Румъния. Неговите разследвания носят няколко оставки на министри и поредица от съдебни дела, който завършват със затвор за няколко политици.  

 

След инцидента в клуб Колектив, започва да разследва ролята на държавните институции, свързани с трагедията, заедно с редакторите от екипа си – Мирела (47 г.) и Разван (21 г.). Разследването им за лечението в болници в Букурещ, което засяга пациентите с изгаряния от клуба, е едно от най-големите журналистически разследвания в румънската история. Задълбоченото им  проучване на компанията HEXI PHARMA разбива цялата здравна система в страната.

 

Камелия Реою (KАМЕЛИЯ ROIU, 47) – анестезиолог, Букурещка болница по изгаряния

Водена от съвестта си и дълга си на лекар, Реою подкрепя разследването на Каталин Толонтан. Нейната смелост вдъхновява лекари и потърпевши да се изкажат за измами в румънската здравна система, на които са били свидетели.

 

Теди Урсулеану (TEDY URSULEANU, 29) – оцеляла от пожара, архитект.

Усещането за живота се променя драматично за Теди, тъй като тя получава тежки изгаряния на главата и тялото, а пръстите на ръцете й биват ампутирани. Независимо от това, тя е позитивна и щастлива, че е жива. Прегръща новото си „аз“ в каузата на това да бъде пример за други хора, претърпели инциденти и използва изкуството, за да лекува емоционалната си травма.

 

Влад Войкулеску (VLAD VOICULESCU 33) – специалист по финанси, филантроп, Министър на здравеопазването (май – декември 2016 г.) 

Войкулеску работи няколко години във Виена като заместник-председател на инвестиционен отдел в Erste Bank. На 27-годишна възраст основава доброволческа мрежа от контакти, в която 400 човека от различни държави осигуряват лекарства за рак от Австрия, Германия и Унгария за диагностицирани пациенти, които нямат достъп до тях в Румъния.

Като бивш активист за правата на пациентите, той бива назначен временно за новия министър на здравеопазването, след като предшественикът му е принуден да подаде оставка. Войкулеску отваря вратата на своя министерски кабинет за Александър Нанау, давайки му безпрецедентен достъп до Министерството на здравеопазването.

 

Нарцис Ходжа (NARCIS HOGEA, 49) – инженер

Ходжа е баща на Алекс Ходжа (19). Синът му получава тежки изгаряния при пожара в Колектив и бива откаран в Университетската болница в Букурещ. Когато Нарцис се опитва да прехвърли сина си в болница във Виена (AKH), но ​​ръководството на Университетската болница в Букурещ отказва да одобри трансфера, под претекст, че при тях получава най-добрите грижи. Алекс най-накрая е прехвърлен във Виена седмица след инцидента, където на 22 ноември почива от инфекции с мултирезистентни бактерии.

 

 „Колектив“ e копродукция на студиото на Нанау – Alexander Nanau Production (Румъния) на HBO Европа, в лицето на Ханка Кастелицова, директор документални продукции за региона и люксембургското студио Samsa Film.

Александър Нанау е немско-румънски режисьор, роден в Румъния, учил режисура в Академията за филми и телевизия в Берлин (DFFB). За своите 40 години той вече има 23 международни награди за документалистика.  През 2010 г., когато Александър е само на 30, документалният му филм „Светът, според Йон Б.” му носи награда „Еми”, а „Тото и неговите сестри” е номиниран от Европейска академия през 2015 г. и има широко международно разпространение и на фестивали по целия свят. 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.